Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaKNJIŽEVNA POSLASTICA Promocijom 'Sfinge' Veljka Barbierija obilježen 48.rođendan makarske Matice hrvatske

KNJIŽEVNA POSLASTICA Promocijom ‘Sfinge’ Veljka Barbierija obilježen 48.rođendan makarske Matice hrvatske

Promocijom Sfinge, novog djela našeg istaknutog književnika Veljka Barbierija, makarska podružnica Matice Hrvatske obilježila je pred posjetiteljima u dvorani Arte značajan datum, 48 godina djelovanja u našem gradu. Uz samog autora o knjizi su govorili predsjednik makarskog ogranka Matice Ante Škrabić te predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković, dok je dijelove knjige čitala Ljubica Hardman.

Kako je kazao Vuković, Sfinga, koja zaključuje književnikovu trilogiju o Splitu, donosi posebno iskustvo bez obzira čita li ga se iz kuta ljubitelja književnosti ili, kako se izrazio, autorovih ‘suputnika’. – Kao u nijednoj autorovoj knjizi do sada, ovdje sam naišao na jednog velikog pjesnika – istaknuo je predsjednik DHK Split, usporedivši na neki način njegove rečenice s djelima Beethovena, a umjetnost pisanja s Rossinijevim skladanjem. – Iz knjige se jasno vidi da je u pitanju lakoća pisanja nekoga tko ima znanje u malom prstu, i kojem se rečenice same pojavljuju. Recimo, Rossini je prestao skladati s 38 godina, a kada su ga pitali zašto, kazao je da su ga sve do tada progonile melodije koje je on samo zapisivao, ali kada je došao u situaciju da ih sam treba ‘tjerati’ više mu se jednostavno – nije dalo. Poznavajući razigranost Veljka Barbierija uvjeren sam da, kada on sjedne, rečenice na isti način same dolaze, i sve potom ide glatko, jednostavno i najbržim putem, poput vode, bez prepreka i zaobilaznica – zaključio je Vuković.

Makarskoj publici obratio se, naravno, i sam autor. – Knjiga se naravno, kreće jednom rubnom granicom koja zna biti opasna, jer razmatrajući pitanje smrtnosti i besmrtnosti, smisla života, njegovog trajanja i našeg općeg ‘postojanja pod zvijezdama’ za čas se može kliznuti u jedan ponor neuspješnih razmatranja. Kroz knjigu dajem neka pitanja koja se tiču sviju nas ne nudeći pritom same odgovore nego ostavljam svima vama da prosudite  – poručio je Barbieri uz veliki aplauz iz gledališta. Događanje u dvorani Arte nastavljeno je nakon promocije domjenkom uz druženje, vino i gastro delicije.
O.Franić

- Oglas -