Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaJUNAK IZ HVARA 19-godišnjak išao volontirati u Tanzaniju usred epidemije

JUNAK IZ HVARA 19-godišnjak išao volontirati u Tanzaniju usred epidemije

Mladi Hvaranin Romano Malečić početkom studenoga otputovao je u Tanzaniju gdje volontira u školi u Arushi.

Ovaj 19-godišnjak pandemijsku 2020. godinu pamtit će po tome što se s Hvara otisnuo u Afriku, gdje još uvijek boravi, piše Slobodna Dalmacija. Budući da je prošle godine maturirao u Općoj gimnaziji, a fakultet će upisati naknadno, kroz godinu-dvije, nesebično je odlučio otputovati tamo gdje se osjećao potrebnim.

Dugo je u sebi osjećao poziv Afrike i znao je da je sad idealna prilika za to. Izbor je pao na Tanzaniju, jednu od rijetkih zemalja na svijetu koja zbog COVID-a 19 nema niti jedne restrikcije pri ulasku u zemlju.

“Kad vidiš tu jadnu, ali sritnu dicu koja, malo je reć, teško žive, neki od njih bez minimalnih higijenskih uvjeta kao što su sapun i voda, ne možeš ostat ravnodušan, a isto tako ne možeš niti puno prominit. Možeš malo, i nadat se da će netko drugi isto tako ‘malo’ i onda da će to ‘malo po malo’ i jedan dan možda bit dosta i urodit promjenom”, kaže Romano.

Kako je to palo roditeljima? “Iako su navikli na to da svašta mogu očekivat od mene i mojih fiks ideja, mislim da stvarno Tanzaniju u doba pandemije nisu baš najbolje primili. Rekao bih da je to zbog straha, jer svaki se roditelj boji pustit svoje dite samo daleko u svit, ali i činjenice da ih nisam uspio informirat o svemu jer nisam baš ima vrimena. Sve se dogodilo prebrzo.”, kaže ovaj mladi heroj.

M. D. /foto Fb

 

 

- Oglas -