Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOJoš nema izvješća epidemiologa o turniru u Apfel Areni: neslužbeno, dio uzoraka...

Još nema izvješća epidemiologa o turniru u Apfel Areni: neslužbeno, dio uzoraka je negativan na uzročnike trovanja

Još uvijek nisu dostupni rezultati analize epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, potvrdio nam je Državni inspektorat koji podsjeća kako su nakon inspekcijskog nadzora sanitarne inspekcije utvrđene sanitarno-tehničke i higijenske nesukladnosti te su istom prilikom uzeti uzorci briseva. Podsjetit ćemo, naime, da je 22.veljače, na međunarodnom nogometnom turniru u Apfel Areni, na kojemu je sudjelovalo 600-tinjak djece, policija zaprimila informaciju da je 15-ak djece, oko 19:30, zatražilo liječničku pomoć radi simptoma malaksalosti i zbog povraćanja. Kasnije se spekuliralo i s brojkom od 20-ak djece.

Kako bilo, ono što nas je primarno zanimalo vezano za ovaj slučaj, rezultati analize briseva kao i konačno Izvješće o epidemiološkom izvidu epidemiologa, još se uvijek čekaju.

Neslužbeno pak doznajemo da je dio obrađenih uzoraka negativan na uzročnike trovanja, no radi se o uzorcima nekoliko zaposlenika Apfel Arene. Uzorci briseva koji bi trebali ili otkloniti sumnju na trovanje hranom ili potvrditi napise o navodnom trovanju za sada, sudeći po odgovoru Državnog inspektorata, nisu obrađeni.

Epidemiološka služba inače, kako doznajemo, nije bila u mogućnosti uzorkovati hranu koja se pripremala na dan kad su djeca prijavila smetnje.

Iako su u javnosti posljednjih dana prisutne razne teorije kao i ona da djeca ne bi bila u stanju već sutradan igrati na turniru da su se zbilja otrovala hranom, potrebno je ipak sačekati kompletne rezultate izvida epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije kako bi se stavila točka na “i” te utvrdilo je li zaista riječ o trovanju.

Upit smo poslali i na adresu NZJZ, međutim, odgovor nismo dobili.

Ivona Ćirak/ foto: Apfel Arena Winter Cup

- Oglas -