Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaJOŠ JEDAN TROŠAK Što mislite, tko će plaćati testiranja djece kojima je...

JOŠ JEDAN TROŠAK Što mislite, tko će plaćati testiranja djece kojima je netko u kući pozitivan?

U Uputama koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo ravnateljima i ravnateljicama škola o primjeni modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika, stoji kako će učenici tjedno dobiti dva testa, no isto tako navedene su neke specifične situacije kada ta dva testa tjedno neće biti dovoljna pa će roditelji/skrbnici tog djeteta sami snositi troškove testiranja.

Kako prenosi N1, riječ je naime o situacijama kada školarac/ka dijeli kućanstvo s osobom koja je pozitivna. Ta situacija, naveli su iz ministarstva predstavlja veći rizik za zarazu od boravka u školi ili na izvanškolskim aktivnostima pa učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja sukladno dokumentu „Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene“ HZJZ-a, ako dijele kućanstvo s pozitivnom osobom mogu biti oslobođeni samoizolacije u samo jednom slučaju.

“Ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika i ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom izolacije i još 7 dana nakon izolacije pozitivnog ukućana”, navedeno je.

To je potvrdio i savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Božo Pavičin za Novi list pa dodao kako ta mjera vrijedi za učenike koji COVID-19 nisu preboljeli.

Kako računaju, obitelj s dvoje školaraca će kroz dva tjedna trebati osam testova po tridesetak kuna što je oko dodatnih 240 kuna, a uvijek se dakako postavlja i pitanje hoće li to svi raditi te hoće li uopće prijaviti kada je netko u obitelji pozitivan.

U konačnici, u uputi ministarstva isto stoji kako će, u ovom slučaju te u slučaju pozitivnog brzog antigenskog testa na SARS-COV-2 za samotestiranje, postupa se sukladno Uputama HZJZ-a i test se potvrđuje PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT) u zdravstvenoj ustanovi ili ovlaštenom laboratoriju ili ordinaciji na teret HZZO-a na način da se roditelji/skrbnici javljaju izabranom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru, a učenik je u izolaciji do zaprimanja rezultata PCR ili BAT testa te nakon zaprimanja rezultata testa ako je rezultat potvrdnog testa pozitivan, zaključili su.

MD/foto MD

- Oglas -