Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAJESTE LI ZNALI Na današnji dan prije 1487 godina prvi put je...

JESTE LI ZNALI Na današnji dan prije 1487 godina prvi put je spomenuto ime Makra – Makarske

Najvećem dijelu Makarana sasvim sigurno nije poznato koliko je zapravo velik današnji datum za povijest našeg grada. Naime, 533.godine odnosno prije 1487 godina prvi put je spomenuto ime Makra, odnosno Makarske. Podatak je sa sugrađanima podijelio predsjednik makarske Matice Hrvatske Ante Škrabić na svom facebook profilu.

– Na današnji dan 533.god. na Drugom crkvenom sinodu u Saloni prvi put je spomenuto ime Makra-Makarske(pa bila ona na Sv. Petru, Makru ili na Rivi) Tada je Makarska dobila svoga prvoga biskupa Stjepana od Makra. Za Stjepana je biskup Blašković tvrdio da je pokopan na mjestu crkve Filipina na rivi i da je pronađeni nadgrobni spomenik ugrađen u apsidu crkve.Bilo kako bilo, Makarska danas obilježava 1486 godina svoga prvoga spomena pa se za 14 godina očekuje velika proslava punih 1500 godina službenog postojanja grada. Na žalost također je zapisano da je staro antička Makarska opstala sa svojom biskupijom samo do 548 i provale Gota koji su je potpuno uništili, stanovništvo pobili ili odveli u roblje- napisao je Škrabić.

Odnosno, za točno 13 godina Makarska će imati uistinu veliku, veliku obljetnicu – punih službenih 1500 godina postojanja.

O.F. / foto D.A.

- Oglas -