Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAJakov Batinović, glazbenik i ravnatelj škole: Neodgovorno je gasiti ribarske večeri temeljem...

Jakov Batinović, glazbenik i ravnatelj škole: Neodgovorno je gasiti ribarske večeri temeljem osobnih stavova

Tema o gašenju ribarskih večeri i uopće pučkih fešta koje u Makarskoj nemamo već par godina prilično se, ako je suditi po komentarima čitateljima, “zakotrljala”, a javio nam se sa svojevrsnim reagiranjem i Jakov Batinović, ravnatelj Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića u Podgori, inače i glazbenik koji je godinama nastupao na ribarskim večerima.

Po njemu je velika šteta staviti ribarske večeri a priori u nekakav negativan kontekst koji im je prišiven.

– Mislim da bih o temi ribarskih večeri imao što reći. Dok sam svirao s Damirom Gojakom, godišnje smo radili 45 – 50 ribarskih večeri na potezu Brela – Gradac. Samim time sam imao priliku vidjeti kako i domaći i gosti reagiraju na ovaj vid zabave.

Mogu reći samo da je šteta ako se ribarske večeri budu gasile iz razloga poput „dosadne su“, „tko to više voli“, „to je običan dernek“ i slično. Da je bilo tehničkih propusta, bilo je. Da se moglo sve skupa bolje organizirati, moglo je, navodi Batinović.

– Međutim, neodgovorno je ugasiti ribarske večeri temeljem nečijih osobnih stavova o tome, umjesto da se sve skupa kvalitetno i detaljno analizira i donesu kvalitetna i konkretna rješenja.

Pri tome mislim na sljedeće: odabrati pravu lokaciju; smanjiti opterećenje prometne infrastrukture, utvrditi prava i obveze sudionika (mjesto prodaje, vrijeme dolaska, cijena mjesta, vrsta ponude, dress code prodavača, čišćenje mjesta nakon završetka manifestacije, prikupljanje otpadnog ulja i slično…), organizirati glazbeno – zabavni program uz voditelja na barem još jednom stranom jeziku; popodnevni program za djecu i mlade, datumi događanja utvrđeni najkasnije do kraja travnja…

Tek nakon ovakvog pristupa i utvrđenja činjeničnog stanja (da nije moguće organizirati ribarsku večer uz ove parametre) se može donijeti odluka da se one i ukinu, veli Batinović.

Dodaje kako osobno ima kompletan plan realizacije svih gore navedenih točaka.

– No nažalost, odgovorni nisu baš bili voljni saslušati prijedloge, kazat će.

Kaže da se ni na jednoj ribarskoj nikad nisu pekli ćevapi ili općenito neko meso.

– To tvrdim sa stopostotnom sigurnošću. Svi organizatori su o tome posebno vodili računa i to je bilo nepisano pravilo koje se uvijek poštovalo.

Ako je u Makarskoj bilo fešti na kojima se peklo meso, to sigurno nije bila ribarska večer, već neka druga manifestacija.

Čini mi se da je tijekom 2012. – 2015. bila neka anketa HTZ kojom se pokušavalo dobiti povratnu info o tome što gosti najviše vole u ponudi tijekom turističke sezone. Rezultati tih anketa su pokazali da gosti žele svečanosti na otvorenom, obogaćene ponudom autohtone hrane i pića uz zabavni program (koji neće uključivati događanja koja se odvijaju kasno u noći) te će biti financijski pristupačne, za kraj će dodajući kako sve navedeno očito ide u smjeru fešti poput ribarske, zaključuje naš čitatelj.

Ukoliko se sa svojim mišljenjem ili iskustvima i sami želite uključiti u dijalog o kreiranju ljetnih sadržaja, rado ćemo objaviti u obliku reagiranja.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -