Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaIZVJEŠTAJ NEVLADINE ORGANIZACIJE : Koronavirusom bi se moglo zaraziti milijardu ljudi

IZVJEŠTAJ NEVLADINE ORGANIZACIJE : Koronavirusom bi se moglo zaraziti milijardu ljudi

Koronavirusom bi se u svijetu moglo zaraziti milijardu ljudi ako se hitno ne pomogne ranjivim državama, objavila je humanitarna udruga IRC, a prenosi BBC u utorak.

Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) upozorava kako je za usporavanje širenja virusa potrebna humanitarna i financijska pomoć.

Organizacija tvrdi kako su „krhkim državama“ poput Afganistana i Sirije potrebna „hitna sredstva“ kako bi se tamo izbjegla velika epidemija.

„Ostao je mali vremenski okvir za poduzimanje snažnog odgovora“, poručuje IRC.

Prema statistikama američkog Sveučilišta Johns Hopkins, u svijetu je potvrđeno više od 3 milijuna slučajeva zaraze s više od 200 tisuća smrtnih ishoda.

IRC-ov izvještaj, temeljen na modelima i podacima Svjetske zdravstvene organizacije i londonskog Imperial Collegea, procjenjuje kako bi u svijetu moglo biti između 500 milijuna i jedne milijarde zaraženih, piše BBC.

Dodaje se kako bi u nizu nestabilnih država ili zemalja pogođenih sukobima moglo biti više od 3 milijuna preminulih.

„Ovi brojevi trebaju služiti kao poziv na buđenje“, istaknuo je čelnik IRC-ja David Miliband.

„Potpuna, devastirajuća i neproporcionalna težina ove pandemije tek će pogoditi najranjivije i države pogođene ratovima“, rekao je Miliband, bivši britanski ministar vanjskih poslova iz redova laburista, pozvavši donatore da hitro osiguraju sredstva.

„Vlade moraju surađivati kako bi uklonile bilo kakve prepreke humanitarnoj pomoći“, kazao je Britanac.

IRC, organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, osnovana 1933. na prijedlog slavnog fizičara Alberta Einsteina, upozorava da čimbenici poput veličine kućanstva, gustoće naseljenosti, kapaciteta zdravstvenih sustava i postojećih sukoba povećavaju rizik od širenja epidemije.

Velik dio država u razvoju službeno ima mali broj zaraženih ili preminulih, no vjeruje se kako je on puno veći, ističe BBC.

Hina / ilustracija Pixabay

- Oglas -