Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaIZBORI 2021.IZBORI 2021 Sučelili smo kandidate na temu mladih: O njima se puno...

IZBORI 2021 Sučelili smo kandidate na temu mladih: O njima se puno govori, ali ih nitko ništa ne pita!

Briga o djeci i mladima jedan je od važnih segmenata programa u kampanji, jer ona odražava kvalitetu života zajednice. Po toj smo stavki sučelili dva kandidata za makarskog gradonačelnika, Juru Brkana (HDZ) i Zorana Paunovića (SDP), kako bismo vidjeli gdje vide probleme i što nude kako bi se situacija popravila, odnosno kako bi se mladima i djeci dalo što više mogućnosti za razvoj i zdravo odrastanje.

Navedite 5 projekata/ideja/mjera iz sfere politika za mlade, ako ih imate u programu.

Jure Brkan: Dogradnja osnovnih škola kako bismo omogućili jednosmjenski rad, izgradnja sportske dvorane u osnovnoj školi oca Petra Perice, razvijanje Glazbene škole Makarska za sve oblike umjetnosti, besplatan i dostupan sport za svako dijete u gradu kroz nastavak projekta sufinanciranje trenera za rad s djecom do 18 godine, stipendiranje sportaša preko Zajednice sportskih udruga Grada Makarske.

Zoran Paunović: Podržavat ćemo izvrsnost kod studenata i srednjoškolaca i stipendirati ih i to u još većem obimu nego sada. Promicat ćemo školovanje za deficitarna zanimanja po potrebama našeg grada. Nastavit ćemo razvijati sveučilišni studij hotelijerstva i gastronomije i napraviti još veći iskorak po pitanju visokog školstva. Osnovat ćemo Savjet mladih s ciljem promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini jer želimo čuti glas mladih! Također, izrazito bitno je i stimulirati povratak visokoobrazovanih mladih ljudi kroz podršku i olakšavanje pokretanja i realizacije vlastitih projekata koji imaju za cilj javno dobro i stvaranje novih vrijednosti.

Gdje leže najveći problemi mladih u Makarskoj?

Jure Brkan: Makarska po pitanju problematike mladih nije bitno drugačija od drugih manjih gradova u Hrvatskoj. Prema većini istraživanja, problem koji oni vide kao glavni u društvu jest nezaposlenost te nemogućnost osamostaljenja i odlaska iz roditeljskog doma.

S pozicije jedinice lokalne samouprave radimo ono što je u našoj moći kako bismo pomogli i djeci i roditeljima. Besplatni udžbenici osnovnoškolcima, sufinanciranje udžbenika srednjoškolcima, planiramo još povećati i iznos i broj stipendija. Zahvaljujući angažmanu rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića Makarska je ponovo studentski grad. Imamo 46 studenata na I. i II. godini. Dio njih sigurno će se zaposliti u Makarskoj i zasnovati obitelj. Jako sam ponosan na tu činjenicu.

Zoran Paunović: O mladima se često govori, ali ih ne uključuje u rasprave niti ih se pitaju njihova razmišljanja o problemima i što su njihove stvarne potrebe. Prema njima se često odnosi kao prema pasivnim promatračima, a naprotiv, trebamo ih gledati kao najvrjedniji resurs u gradu. Stoga ne čudi da nakon završenog studija mladi najčešće trajno ostaju izvan Makarske. To želimo mijenjati.

Osim što u Gradu nedostaje prostor za mlade gdje bi se mogle odvijati aktivnosti koje su njima zanimljive i potrebne, mladi su danas zbog pandemije još više izolirani, i većinu vremena provode na društvenim mrežama bez direktnog kontakta s drugima. Tako da su problemi mladih danas još veći nego što su bili prije nekoliko godina.

Trebamo svi skupa promijeniti način razmišljanja i približiti se mladima kojima je danas objektivno teško svugdje, a uistinu i u Makarskoj.

Kako biste riješili pitanje društvene infrastrukture za mlade i djecu?

Jure Brkan: Dogradnjom i izgradnjom novih objekata. Napominjem da je zadnji vrtić kao samostojeći objekt u Makarskoj izgrađen 1980. U međuvremenu su otvorena dva vrtića koja se također nalaze u stambenim zgradama no trebalo je nekako rješavati probleme s neupisanom djecom. Zvončica je otvorena 2007., a Veseljko 2018. Oba u mandatu HDZ-a. Otkupili smo zemljište za pristupni put, izgradili ga i počeli gradnju novog Dječjeg vrtića na Zelenki, prvog samostojećeg objekta nakon 40 godina. Eto kako rješavamo infrastrukturu za djecu i mlade.

Zoran Paunović: Potrebno je s jedne strane raditi na sportskoj infrastrukturi i poticati što više sportskih aktivnosti za mlade i djecu jer time radimo na njihovoj socijalizaciji i razvoju zdravih navika, ali i uključivanje u udruge civilnog društva. S druge strane potrebno je osigurati i prostor koji bi mogao biti višenamjenski – koji zadovoljava potrebe multimedijalne dvorane za okrugle stolove, predavanja, ali i manje koncerte i aktivnosti opuštenije namjene za mlade. U tom smislu želimo prenamijeniti prostor bivše Industromontaže.

Ivona Ćirak /foto O. Franić

- Oglas -