Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAISTRAŽIVANJE JAME NJEMICA NA BIOKOVU Trenutna dubina jame -934 metra, pronađen i...

ISTRAŽIVANJE JAME NJEMICA NA BIOKOVU Trenutna dubina jame -934 metra, pronađen i prvi biokovski sifon

Nova na popisu speleoloških objekata na Biokovu, jama Njemica je četvrta biokovska s dubinom većom od 500 metara, a istraživanje od prije nekoliko dana otkrilo je nova iznenađenja u utrobi planine. Naime, fotografije i otkrića iz posljednjeg istraživanja objavili su iz makarskog SAK Ekstrema.

U subotu 21.11.2020. godine ekipa od šest speleologa(Tonči Visković, Tsvetan Kosturkov, Paško Visković, Branko Jalžić ,Filip Belak i Filip Šarc ) odlaze na dno Njemice.

Plan je istražiti nastavak perspektivne vertikale na -905 metara gdje se stalo vikend prije kada su Paško, Zoran Zrna i Mate Balov zavlačeći se kroz glonđe pronašli kanal koji ide dalje i dublje od staroga dna, ali zbog nedostatka opreme staju nad manjom vertikalom odakle se vidilo da voda ide dalje.


Svakakvih je nagađanja bilo, ali jedna je činjenica da su sad jako blizu 1000 metara i da je jedino sigurno da će im voda praviti društvo ako jama bude išla dalje. Već nakon 20 metara dubine dočekalo ih je iznenađenje, kroz blatni prozor ulazimo u aktivni vodeni tok koji nastavlja horizontalnim meandrom. Nagađanja o vodenom kolektoru sve su bila stvarnija, ali kad su nakon 40 metara meadra ušli u veliki horizontalni kanal sa dolaznim vodenim kanalima i jakom tutnjavom vode oduševljenju nije bilo kraja. Nakon 80 metara horizontalnog kanala ekipa dolazi na kristalno plavi sifon gdje se sva ta voda ulijeva.

Iz akcije u akciju nas je Njemica uvjek oduševljavala lijepim i impozantnim dvoranama, velikim vertikalama i uskim prolazima; ali da ćemo pronaći prvi Biokovski sifon, veliki vodeni kolektor i horizontalne kanale u tim malo poznatim dubinama Biokova ni u najluđim snovima nismo mogli zamisliti!Trenutna dubina objekta iznosi -934 metra a duljina 1741 metar i ide dalje – objavili su iz SAK Ekstrem.
M.D. / foto SAK Ekstrem
- Oglas -