Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaISTRA Župan i gradonačelnici odriču se 30 posto plaće, a vijećnici naknada

ISTRA Župan i gradonačelnici odriču se 30 posto plaće, a vijećnici naknada

Istarski župan i gradonačelnici odrekli su se trećine svoje plaće, a svojih naknada vijećnici Županijske skupštine i gradskih vijeća istarskih gradova, sve u korist nabave neophodne zaštitne opreme zdravstvenim djelatnicima koji se bore protiv panedije koronavirusa.

Iz Istarske županije u subotu su priopćili kako su župan i gradonačelnici usuglasili ove mjere solidarnosti, kao i olakšice gospodarstvenicima za travanj.

Osim vijećnika istarske Županijske skupštine i gradskih vijeća Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana, naknada su se odrekli i članovi nadzornih odbora javnih poduzeća čiji je županija osnivač, kao i članovi upravnih vijeća javnih ustanova koje su osnovali županija i gradovi.

Svi gradovi, osim Umaga, predložit će svojim predstavničkim tijelima donošenje odluke kojom su određeni gospodarski subjekti koji se oslobađaju davanja po osnovi zakupa poslovnih prostora, poreza na zakup javne površine i komunalne naknade u cijelosti.

Riječ je o subjektima kojima je, sukladno mjeri prevencije širenja epidemije, odlukama stožera civilne zaštite onemogućena poslovna djelatnost, a koji su ostvarivali prihode u ožujku 2019. i prihod im je umanjen za 20 posto, te koji ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna na godišnjoj razini (osnova 2019. godina).

“Istarski županija i istarski gradovi i dalje će se prilagođavati situaciji te kontinuirano donositi odgovarajuće mjere kako bi olakšali ovu ekstremnu situaciju građanima i gospodarstvenicima”, ističu iz Istarske županije.

Hina /foto Pixabay

- Oglas -