Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaHZJZ objavio detaljne upute za polaganje mature u jesenskom roku

HZJZ objavio detaljne upute za polaganje mature u jesenskom roku

HZJZ objavio je u srijedu detaljne upute za polaganje Državne mature u jesenskom roku u kojima, među ostalim, stoji da tijekom epidemije novoga koronavirusa ispitima državne mature ne mogu pristupiti osobe sa znakovima akutne respiratorne bolesti.

U skladu s uputama, državnoj maturi neće moći pristupiti pristupnici koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti, kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa ni oni kojima je utvrđena zaraza COVID-19.

Kad je pak riječ o mjerama opreza prije ispita, svim pristupnicima, djelatnicima uključenim u provedbu mature i pomoćnicima na ispitu preporučuje se, koliko je moguće da se pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze koja uključuju dosljedno pridržavanje fizičke udaljenosti i pojačanu osobnu higijenu.

Kandidat koji u razdoblju u kojem polaže ispite državne mature razvije respiratorne simptome ili povišenu temperaturu dužan je o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine i školskog liječnika. U slučaju da se nakon pisanja ispita utvrdi da je kod nekog sudionika utvrđena zaraza postupa se sukladno uputama epidemiološke službe.

Dezinfekcija prostora, održavanje razmaka, pribor za maturu…

U uputama stoji da se mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, trebaju prije prvog ispita, te na kraju svakog radnog dana, temeljito oprati i dezinficirati u okviru rutinskog uobičajenog čišćenja. U svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike za ruke, te koš za otpad ako je moguće s poklopcem koji se mora isprazniti čim se napuni.

Dolazak učenika na državnu maturu treba organizirati tako da se učenici ne grupiraju pri dolasku, drže fizički razmak od dva metra i ponesu pribor potreban za ispit , te da prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Na ulazu u ustanovu treba smjestiti dozator s dezinficijensom kako bi svaki pristupnik mogao dezinficirati ruke. Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, a tijekom pisanja ispita na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Ostale stvari pristupnik stavlja u svoju torbu koju odlaže na za to predviđeno mjesto u ili izvan ispitne prostorije.

Ako pak zbog zdravstvenog stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispitne prostorije i po potrebi konzumira izvan ispitne prostorije. Po završetku pisanja ispita pristupnik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio.

Nošenje maski uz poštivanje mjera nije nužno ali se preporučuje

Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i svih koji sudjeluju u provedbi ispita državne mature nije nužno, ali se preporučuje. Osobe koje provjeravaju osobne iskaznice te osobe koje provode druge aktivnosti kod kojih se ne može držati distanca u odnosu na veći broj osoba te od kojih se uzimaju u ruke predmeti od većeg broja osoba, trebaju nositi masku i rukavice.

Pristupnicima kojima je odobreno produljeno vrijeme pisanja ispita u rasporedu sjedenja treba osigurati najudaljenije mjesto u prostoriji kako bi po završetku redovnog vremena trajanja ispita mogli nastaviti pisati ispit u prostoriji. Kod polaganja ispita u izdvojenom prostoru, dežurni nastavnici održavaju razmak od pristupnika od najmanje dva metra, dok u prostoriju ulaze samo osobe koje su nužne za provedbu ispita.

Pravo na stručnu podršku osobnog pomagača, završne preporuke

Ako je pristupniku odobrena stručna podrška pomoćnika, ispit se provodi u izdvojenom prostoru i osobni pomoćnik nosi medicinsku masku. Preporučuje se da osobni pomoćnik od pristupnika drži koliko je moguće veći razmak. Međutim, zbog potrebe neposrednog rada i pružanja stručne podrške to se vjerojatno neće moći ostvariti, bilo da se ispit provodi u izdvojenom prostoru ustanove, u kući pristupnika ili u bolnici.

Ako nije moguće organizirati posao zbog većeg broja zaposlenika koji su u samoizolaciji, stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima mogu preraspodijeliti zaposlenike iz drugih odgojnoobrazovnih ustanova, a kako bi se osigurala kontinuirana provedba ispita državne mature.

HZJZ je upute izradio u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Istaknuto je da s uputama treba u cjelini pristupnike obavijestiti na primjeren način, primjerice na mrežnim stranicama nadležnih institucija ili elektroničkom poštom te da pristupnici ne trebaju dati posebnu izjavu vezanu uz te upute.
Hina /foto Unsplash

- Oglas -