Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaHRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO Odvratan napad na kolegicu Andreu Topić posljedica je šutnje...

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO Odvratan napad na kolegicu Andreu Topić posljedica je šutnje političkog vrha. To nećemo prihvatiti!

-Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju ovaj odvratan napad na kolegicu Andreu Topić iz Slobodne Dalmacije, koja je samo radila svoj posao u interesu javnosti. Napad na nju je posljedica ozračja koje vlada u Hrvatskoj, a to je da su novinari krivi za sve. Naravno da nisu, oni samo rade svoj posao i ne prihvaćamo ovo stanje koje se događa u zemlji članici Europske unije i koja još predsjeda Vijećem Europske unije”, ustvrdio je danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare održanoj u Novinarskom domu nakon brutalnog napada na novinarku Topić dok je u mjestu pokraj Imotskog obavljala svoj novinarski zadatak.

Topić, koja je potpisala brojne tekstove u Makarskoj kronici te posljednjih godina u splitskom dnevniku,  pokušala je fotografirati kuću u vlasništvu minstra zdravstva Milana Kujundžića s javne površine, nakon čega ju je verbalno napalo nekoliko muškaraca, radnika s kuće. Nije stalo samo na dobacivanjima, već su joj i prepriječili put, sjeli na automobil ne dopuštajući da ode, a polusatno uznemiravanje novinarka je potom potanko opisala u svom tekstu u Slobodnoj Dalmaciji.

- Oglas -

Zovko je upozorio kako je posljednji napad tek jedan u nizu napada koji se godinama događaju.”U posljednje vrijeme imamo više od 50 napada i prijetnji novinarima i novinarkama, a posebno zastrašuje šutnja ljudi koji vode državu. Šutnja je pogonsko gorivo za one koji misle da mogu nekažnjeno napadati novinarke i novinare”, rekao je Zovko.

“Još jednom postavljamo pitanje vodećim ljudima ove države misle li da i dalje nema nikakvih problema na koje upozoravamo i na koje jedino dobivamo šutnju kao odgovor”, zaključio je predsjednik HND-a.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever istaknula je da slučaj kolegice Topić ukazuje na trend pogoršanja položaja i uvjeta u kojima novinari rade. Osim što rade u nesigurnim, privremenim oblicima rada, izloženi su pritiscima, zastrašivanjima i napadima dok obavljaju svoj posao, upozorila je Sever.”Želim naglasiti da i danas vidimo na djelu institucije koje obmanjuju javnost. Čitala sam priopćenje ministra Milana Kujundžića koji piše da su radnici možda pomislili da su ponovo lopovi oko njegove kuće pa su zato napali novinarku. Svi smo vidjeli da u autu sjedi sama mlada djevojka, oni sjede na haubi, vade zube, cere joj se u lice i viču da ne smije snimati.

Ja ne znam je li služba za odnose s javnošću pogledala videozapis prije nego li su poslali priopćenje, teško je pomisliti da su bili lopovi jer je u autu sjedila novinarka koju je jedan od napadača i prepoznao jer je radila ranije reportažu s njim. Možda im nije prinesen pozornosti taj napad na novinarku, posebno nakon što je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman novinarima poručio da se ne bave imovinskim karticama, nego predsjedanjem Vijećem Europske unije”, pitala je Sever.

“Atmosfera u kojoj radimo  je loša i u njoj je najlakše optužiti novinara. Zahtijevamo da se osigura rad novinara, snimatelja i fotoreportera, apeliramo na institucije da osiguraju sigurno radno okruženje novinara. Pozivamo poslodavce i nakladnike da omoguće novinarima siguran rad, a u tome im moraju pomoći urednici. Ako idu na zadatak koji je riskantan, ušteda nije prioritet i na ovakve zadatke novinar mora ići s kolegom fotografom ili fotoreporterom. Time bi se ojačala sigurnosti i ušteda ne može biti ispred sigurnosti novinara”, rekla je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i dodala kako očekuje da će se i nakladnik Slobodne Dalmacije Hanza media oglasiti i zahtijevati zaštitu i sigurno radno okruženje za novinarke i novinare.

Potpredsjednica HND-a Danka Derifaj upozorila je da već mjesecima gledamo vrijeđanje novinarki i novinara od političara kada postavljaju pitanja o njihovim poslovima, nekretninama i svim onim stvarima za koje javnost ima pravo znati. To nam je posao, izvještavati o njima, kazala je.

“Kolegica Topić je žena koja je bila sama na zadatku gdje su četvorica muškaraca pozivala na rakiju, nudili da se s njima podruži i na taj način je i seksualno uznemiravali. Do sada smo slušali kako političari našim kolegicama govore s visoka, vrijeđaju ih, diskriminiraju po spolnoj osnovi i tu je njihova odgovornost”, rekla je Derifaj i nastavila kako bi bilo politički odgovorno da ministar podnese ostavku zbog napada na novinarku i na taj način pokaže kako ne podržava takvo ponašanje prema novinarima.

“Stalno svjedočimo da su upravo oni ti koji pridonose toj atmosferi izbjegavanjem odgovora na pitanja koje postavljamo, a onda nam zauzvrat dijele uvrede i omalovažavaju nas”, upozorila je Danka Derifaj.

M.D. / HND i SNH Foto: Nikola Šolić

- Oglas -