Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKHRVATSKA NE BI TREBALA OSJETITI OZBILJNIJE POSLJEDICE BREXITA Očekuje se milijun dolazaka...

HRVATSKA NE BI TREBALA OSJETITI OZBILJNIJE POSLJEDICE BREXITA Očekuje se milijun dolazaka s tržišta Velike Britanije

Ujedinjeno Kraljevstvo u ponoć je i službeno napustilo Europsku uniju, a Brexit, uz političke potrese, donosi i važne promjene u biznisu.Kako bi se izbjegle moguće nesuglasice i problemi u trgovini između EU-a i UK-a, do kraja 2020. godine dogovoreno je prijelazno razdoblje tijekom kojeg će biti utanačeni detalji poslovnog dijela ovoga „razvoda“. Iz Udruženja europskih gospodarskih komora Eurochambres poručuju da političari sada moraju postići dogovor koji će jasno regulirati odnose EU-a i UK-a kako bi se izbjegao još jedan scenarij izlaska bez sporazuma na kraju godine – piše HR Turizam.

Što se tiče utjecaja Brexita na hrvatsku ekonomiju, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ističe kako se ne očekuju dramatične promjene. „Udio robne razmjene s UK-om čini tek 1 do 2 posto naše ukupne razmjene pa se potencijalno usporavanje potražnje s Otoka ne bi smjelo ozbiljnije odraziti na hrvatsko gospodarstvo. Nekakve ozbiljnije promjene bi mogle osjetiti pojedine branše poput izvoznika farmaceutskih proizvoda koji čine 15 posto našeg ukupnog izvoza u UK, a mogući su i sekundarni utjecaji uslijed odgađanja investicijskih projekata, eventualnog uvođenja viznog režima ili nekog drugog ograničenja državljanima EU“, pojašnjava Burilović, uz napomenu da se može očekivati i neizravni utjecaj Brexita preko vjerojatnog usporavanja gospodarskog rasta u pojedinim članicama koje su značajan gospodarski partner Hrvatske.No, i taj bi utjecaj na domaću ekonomiju također trebao biti ograničen jer utjecaj Brexita na najveće vanjskotrgovinske partnere Hrvatske (Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija) neće biti pretjerano izražen. „Važno je da svi koji imaju izravne ili neizravne veze s britanskim tržištem pomno prate razvoj događanja i pripreme se za buduće nove odnose UK s EU pa pozivam sve poduzetnike da prate objavu Pripravnost za Brexit na stranici HGK“, kazao je Burilović.

Iz Eurochambresa naglašavaju da se novi europski standard transparentnosti i uključivosti u pregovaračkom procesu s partnerima iz trećih zemalja također mora primjenjivati i na pregovore s UK-om. Poslovanje i šira zajednica dionika moraju se propisno informirati i konzultirati tijekom cijelog postupka, zaključuju.Bar za sada sve ostaje manje više isto. I dalje se u UK može putovati samo s osobnom iskaznicom, svi dogovoreni ugovori s partnerima iz UK i dalje vrijede, najave nakon WTM Londonu su pozitivne, a jedino što može poremetiti cijelu priču, kako gospodarski tako i turistički, je kretanje tečaja funte.A kako će biti od 2021.godine to nitko ne zna, jer pregovori oko odnosa EU-a i UK-a trajat će cijelu ovu godinu.No, jedno je sigurno, svima je u interesu da gospodarstvo pa tako i turizam ili robna razmjena i dalje funkcionira na obostranu korist.

Na sajmu World Travel Market (WTM), jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova koji se ove godine održao od 4. do 6. studenog u Londonu, istaknuto je kako unatoč Brexitu neće biti većih neizvjesnosti u turističkim kretanjima.Za ovu godinu iz HTZ-a najavljuju rast potražnje za Hrvatskom od 11 posto, četiri nove aviolinije i dužu sezonu letenja prema hrvatskim destinacijama, a potpisan je i petogodišnji ugovor između Zračne luke Pula i aviokompanije EasyJet. Inače, 80 posto Britanaca u našu zemlju dolaze avioprijevozom.U Hrvatskoj je 2019. godine s britanskog tržišta ostvareno gotovo 900 tisuća dolazaka i oko 4,6 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast 5 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima. Odlični rezultati ostvareni su i u listopadu tijekom kojeg je s britanskog tržišta ostvareno oko 62 tisuće dolazaka i više od 325 tisuća noćenja što u odnosu na listopad prošle godine predstavlja rast od 14 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima. Cjelovit članak pročitajte OVDJE.

M.D. / ilustracija pixabay

- Oglas -