Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaHAMAG-BICRO: Poduzetnicima ponovo na raspolaganju "covid-19" zajmovi

HAMAG-BICRO: Poduzetnicima ponovo na raspolaganju “covid-19” zajmovi

Poduzetnici će se od srijede, 9. prosinca ponovno moći prijativi za covid-19 zajmove za obrtna sredstva, a na raspolaganju će im biti ukupno 1,3 milijarde kuna, objavila je u utorak Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

“Poduzetnicima je ponovno na raspolaganju covid-19 zajam za obrtna sredstva, a prijave počinju 9. prosinca u 8 sati”, navodi se u priopćenju.

Iz HAMAG-BICRO-a podsjećaju da je program financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te je osigurano ukupno 1,3 milijarde kuna.

“Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25 posto. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva”, navode iz agencije.

Trajanje samog programa je ograničeno do 31.prosinca 2021. godine, ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet nastupi ranije, napominju iz HAMAG-BICRO-a.

Podsjećaju i kako agencija, u suradnji s Vladom RH i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, nastavlja s provedbom mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo zbog epidemije koronavirusa.

Sukladno zaključku vlade od 30. studenoga ove godine, program je izmijenjen u odnosu na dosadašnje uvjete covid-19 zajmova te se usmjerava na ona mikro, mala i srednja poduzeća koja su- zatvorena odlukom Stožera civilne zaštite RH od 27. studenoga 2020. godine, ili su u ovoj godini ostvarila pad prihoda od 60 posto i više u odnosu na lanjsku godinu.

Iz HAMAG-BICRO-a napominju da je na službenim stranicama agencije objavljen tekst programa koji sadrži sve kriterije prihvatljivosti, uvjete, prihvatljive djelatnosti i slično.

Također, objavljen je i popis dokumentacije kao i način podnošenja prijave, koji će u ovom slučaju biti moguć isključivo putem interneta.

Pritom, zbog činjenice da je nužno utvrditi negativni utjecaj pandemije na poslovanje potencijalnih korisnika ovog zajma u odnosu na proteklu poslovnu godinu, prihvatljivi prijavitelji su oni koji su aktivno poslovali barem cijeli zadnji kvartal u 2019. godini, navodi se u priopćenju.

Uz to, iz HAMAG-BICRO-a ističu i kako će prijava koja neće sadržavati svu traženu dokumentaciju biti odbačena kao nepotpuna, što ne isključuje mogućnost nove prijave na zajam.

U cilju osiguranja potpore što većem broju poduzetnika čije je poslovanje ugroženo, poduzetniku može biti odobren samo jedan zajam po programu, navodi se u priopćenju.

Cilj financijskog instrumenta je osigurati dodatnu likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja, podsjećaju iz HAMAG-BICRO-a.

HAMAG-BICRO u koronakrizi tvrtkama odobrio 1,9 milijardi kuna

Iz agencije su izvijestili i da su kroz gospodarske mjere od ožujka zaprimili višestruko veći broj zahtjeva u odnosu na prethodne godine.

Od pristiglih 7760 zahtjeva, obrađeni su svi zahtjevi za likvidnost, dok je ukupno po svim mjerama obrađeno njih 7535.

Od toga je HAMAG-BICRO za 5397 tvrtki odobrio 1,9 milijardi kuna, što je ujedno najveći iznos koji je jedna institucija plasirala u koronakrizi za mikro, malo i srednje poduzetništvo na nacionalnoj razini, istaknuto je u priopćenju, u podsjećanje da su poduzetnicima još uvijek na raspolaganju svi financijski instrumenti po povoljnim uvjetima.

Hina

- Oglas -