Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaGrade li to franjevci bazen na mjestu bivšeg parka? Ipak ne, evo...

Grade li to franjevci bazen na mjestu bivšeg parka? Ipak ne, evo što je napokon istaknuto na tabli

Nakon što je gradilište na budućem parkingu ispred Franjevačkog samostana bilo otvoreno dva mjeseca, napokon je istaknuta i tabla investitora. To je, podsjetimo, Franjevačka provincija presvetog Otkupitelja u Splitu, dok je izvođač radova firma Rocoso d.o.o. iz Trogira. Nadzor je RZN con d.o.o.o. iz Splita, a kao datum prijavfe gradilišta naveden je 15. ožujka.

Zanimljivo je da je navedeno kako se radi o rekonstrukciji i prenamjeni parkirališta u – javno parkiralište. Iako je od strane Provincije komunicirano, a tako je rečeno i nama, da će se primarno rješavati parking za profesore i studente fakulteta Hotelijerstvo i gastronomija, smještenog u prostorijama Franjevačkog samostana sv.Marije.

Javno parkiralište znači da će biti komercijalno i da će Grad Makarska od toga itekako imati koristi – rješavanje prometa u mirovanju! Podsjetimo da će se na ovoj lokaciji raditi 75 parking mjesta, što je oko 60 posto parkinga s cijele rive. Grad Makarska se do sada nije izjašnjavao o tomu ima li neki deal s Crkvom, ali ima logike da u ovom projektu vidi svoj interes jer ono što napravi Crkva neće morati Grad.

Inače, na tabli je istaknuto i da se gradi prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama, članku 4.

Dok je investitor neodređeno naveo članak u kojemu ima cijeli niz stavaka, Grad Makarska je u odgovoru na naš upit bio precizniji. Doduše, pogriješili su za jedan redni broj, pa nam je 18. svibnja u odgovoru na upit poslan 9. svibnja pojašnjeno kako za postojeće radove nije potrebna građevinska dozvola jer se izvode prema već spomenutom pravilniku. Istaknuli su i kako se radi o stavku 20. članka 4.

U rečenom stavku se navodi kako se bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom, može graditi bazen tlocrtne površine do 100 m2 ukopan u tlo unutar građevne čestice. Budući smo ranije i sami istražili pravilnik, ne čekajući odgovor od Grada, vidjeli smo da je stavak na koji se pozivaju zapravo 21., a radi se o rotacijskom parkingu na građevnoj čestici postojeće građevine, što smo i napisali u članku od 13. svibnja.

Istražujući ovu materiju na internetu smo naišli na slučaj Pule koji je također, prije nepunu godinu dana, gradio parking s 500 parkirnih mjesta, a u članku koji donosi Glas Istre investitor se poziva na isti pravilnik i, zanimljivo, isti stavak 20. članka 4. Tad nam je to bilo čudno te smo zaključili kako se radi o pogrešci.

No omaška na stranu, činjenica je da napokon imamo tablu na kojoj se vidi kako se na čestici ipak planira – javno parkiralište.

Ivona Ćirak/ foto MD

- Oglas -