Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGrad Makarska: Arheološki park ima veliki turistički potencijal, ali neka struka pomogne...

Grad Makarska: Arheološki park ima veliki turistički potencijal, ali neka struka pomogne oko rješenja

Nedavno smo pisali o postavljenjoj tabli na glavni ulaz na plato Sv.Petra gdje se nalazi crkvica i gdje je u planu uređenje arheološkog parka. Budući je potrebna sanacija cijelog zida, poslali sno upit i Gradu Makarska od.kojeg smo dobili odgovor proteklog tjedna.

– Zbog urušavanja zida na poluotoku Sv. Petar, Grad Makarska se obratio Konzervatorskom odjelu u Splitu od kojih smo dobili smjernice za postupanje.  U cilju sigurnosti posjetitelja, odmah su postavljene dodatne zaštitne ograde i obavijesti o zabrani pristupa. Izrađen je i projekt sanacije urušenog dijela zida. Ipak, dobili smo preporuku da se, zbog lošeg stanja u kojem se nalazi cijeli kompleks, ne ide na parcijalnu već cjelovitu sanaciju zida.

Na koji način će se rješavati ova problematika odlučit će struka, naveli su u odgovoru.Pitali smo i u kojoj je fazi projekt.

– Poznato je kako su Grad Makarska, Sveučilište u Zadru i Gradski muzej Makarska, krajem 2022. godine, potpisali Ugovor o suradnji, zahvaljujući kojem je započeo rad na popisu pokretnih arheoloških nalaza te evidentiranju iskopa, koji su temeljni preduvjeti za prvu fazu – početak izrade projektne dokumentacije, neophodne za realizaciju projekta arheološkog nalazišta.

Završavanjem radova na iskapanjima, 2020. godine, iako je bilo javnih istupa tadašnjih predstavnika Grada, u kojima se tvrdilo suprotno i najavljivalo kako je projekt pred realizacijom,  nisu se stekli uvjeti za pripremu projektne dokumentacije, jer je projekt puno kompleksniji.

Kako Grad Makarska ranije nije imao iskustva s ovako velikim kulturnim projektima, obratili smo se Ministarstvu kulture RH te vjerujemo kako ćemo, u suradnji sa strukom, pronaći najkvalitetnije rješenje za realizaciju projekta koji ima veliki turistički potencijal te je, kao takav, postao i sastavni dio naše Strategije kulturnog turizma, stoji u odgovoru Grada.

Podsjetimo da ovaj projekt pratimo već zadnje tri godine, pa smo lani slali upit i Konzervatorskom odjelu u Splitu. Od Silve Kukoč, dipl. arheologinje iz resornog odjela, doznali smo da, iako je veći dio arheološkog lokaliteta istražen, arheološka istraživanja još nisu bila završena do listopada 2022. godine.

– Tijekom navedenih arheoloških istraživanja pronađeni su arheološki nalazi koji semogu datirati od prapovijesnog razdoblja do 17. stoljeća. Osobito je značajan pronalazak sjevernog, zapadnog i istočnog bedema kasnoantičke utvrde. Osim bedema pronađeni su i arhitektonski ostatci stambene arhitekture i iznimno velika količina keramičkog materijala kao i metalnih nalaza.

Grad Makarska predvidio je u Strateškom planu razvoja kulturnog turizma uređenje arheološkog parka sv. Petar, a u nadležnosti grada Makarske je i izrada ostale projektne dokumentacije. Konzervatorski odjel u Splitu kao upravno tijelo Ministarstva kulture kontinuirano prati stanje arheološkog nalazišta na poluotoku sv. Petar, a po završenim arheološkim istraživanjima svi arheološki ostaci su prekriveni geotekstilom. Konzervatorskim očevidima nije primijećeno da je došlo do propadanja pronađenih nepokretnih arheoloških nalaza, navela nam je prije desetak mjeseci Silva Kukoč iz Konzervatorskog odjela.

Inače, valja reći da od Ministarstva kulture kojemu smo tada također slali upit uopće nismo dobili odgovor i za zaključiti je da je realizacija projekta ipak na Gradu zajedno s konzervatorima u Splitu, dakako uz voditelja arheoloških istraživanja Marinka Tomasovića, donedavnog ravnatelja Gradskog muzeja.

Ivona Ćirak / foto: MD/Grad Makarska

- Oglas -