Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAGrad kupuje prostor od Zmaja s dva objašnjenja: spašavaju centar grada od...

Grad kupuje prostor od Zmaja s dva objašnjenja: spašavaju centar grada od devastacije i spašavaju klub od ovrhe

S većinom glasova usvojena je jučer Odluka o iskazivanju namjere za kupnju nekretnine kojom Grad Makarska kupuje prostor u vlasništvu HRNK Zmaj i to u vrijednosti od cca 1,9 milijun kuna. Koalicija SDP- Stjepan Zelić, kao i vijećnici HDZ-a osim Marka Ožića Bebeka koji se kao predsjednik kluba izuzeo od glasanja digli su ruku za ovu odluku, dok je dvoje vijećnika NLO-a bilo protiv.

Vodila se prilično duga i burna rasprava u kojoj je veći dio otpao na politička prepucavanja oko krivnje za Zmajevu ovrhu, dok se manjim dijelom govorilo o namjerama Grada koji je odlučio investirati skoro dva milijuna kuna u novu nekretninu. Štoviše, ni u jednom trenutku nije jasno rečeno što se s tim prostorom namjerava, iako je neosporno da je ulaganje u nekretninu dugoročno rijetko gubitak, posebice kad se zna da će za 16 godina kroz trenutne cijene najma, ukoliko bude išao na rentanje, Grad to isplatiti.

Uglavnom, u obrazloženju odluke gradonačelnik Zoran Paunović je rekao kako je Grad dužan štititi kulturna dobra te da time sprječavaju intervencije na objektu. S druge strane, odmah u startu je najavio kako će rebalans iziskivati smanjenje iznosa nekim proračunskim korisnicima.

– U tijeku je detaljna analiza cjelokupnog fonda gradskih nekretnina koja predstavlja temelj za postavljanje jasne vizije i plana na koji način Grad želi, može i mora upravljati svojim prostornim resursima, kazao je.

U raspravi se prvi javio Marko Ožić Bebek apelirajući na gradonačelnika da u roku od 30 dana isplate iznos s riječima kako je to bio dio uvjeta najbolje ponude. Na Paunovićeve riječi kako nije dobio informacije o razlozima i okolnostima ovrhe nadovezao s s riječima kako je gradonačelnik mogao dobiti sve podatke o poslovanju Zmaja od samog kluba, odnosno kako je to bio jedini način.  te je rekao kako nije točno da je obavijest o ponudi išla poslije Gradskog vijeća o proračunu. Rekao je da je datum slanja maila na obje pisarnice bio 3.prosinca 2021.godine te da je Grad mogao planirati proračun prema tome.

– Naučite se da udruge nisu vaše i kad trebate neke podatke trebate ih tražiti od udruga i dobili biste ih,  poručio je.

U nastavku se polemiziralo oko toga od kada datira dug, te je Paunović rekao kako dugovi sežu u 2010.godinu, kada je na vlasti bio Bebek. Potom je Bebek vratio lopticu kazavši da je problem nastao tek raskidom trojne cesije kluba s Jujnovićem i najmoprimcem, i to u vrijeme dok je SDP bio na vlasti. Nakon toga Jujnović je, prema njegovim riječima, išao na tužbu. Također se Bebek referirao na propuštenu žalbu u vrijeme SDP-ovog mandata.

Predsjednica Vijeća Gordana Muhtić rekla je kako se nalaze u neugodnoj situaciji a da ne znaju punu istinu.

– Nije nam drago da Grad Makarska danas vadi taj klub iz problema. Pomažemo klubu da nekretnina ostane društveno dobro. Hoćemo li za par godina morati više pomagati Zmaju, pitala je Muhtić koja je rekla kako je odluka o prodaji donesena 2017.godine, pitavši zaštoi se odugovlačilo s time.

Na njeno pitanje i pitanje vijećnice SDP-a Tine Međurečan odgovorio je kako drugih dugova osim prema Prometu Zmaj nema. – Osnovni dug je iznosio 241 tisuću i s kamatama je narastao na 629 tisuća, ostalo je to i to je trebalo rješavati cesijom, kazao je.

Vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić pitala je koji je interes grada za kupnju nekretnine.

– Grad je angažirao odvjetnički ured Mihočević&Bajs iz Zagreba jer očito nema povjerenja u gradsku pravnu službu, rekla je dodajući kako je skupi odvjetnički ured i plaćen kako bi se dokazalo nepotrebno trošenje javnog novca.

– Dokažite javni interes. Arogancija Grada i uprave Zmaja preskupo košta sve nas. Vrijeme je za kompletno novu upravu i direktora koji je ekonomski stručan, rekla je dodajući kako je suština odluke politička kužina između SDP-a i HDZ-a.

Bit njenog izlaganja sveo se na stav kako smo osnutkom demokratske RH prihvatili tržišno gospodarstvo te da ne vidi razlog zašto se ne bi prodalo najboljem ponuditelju.

– Na isti bi način mogli kupiti i Porin ili bilo koji poslovni prostor u zaštićenog gradskoj jezgri. Je li svrha Grada kupovina nekretnina, pitala je dodajući kako su se, po njenim informacijama, na natječaj javili Carević, Čović i Mendeš.

Bebek je rekao da je najbolja ponuda išla od Čovića, 1,9 milijun kuna i plaćanje u roku od 30 dana, no Zmaj se ipak odlučio ponuditi Gradu nekretninu.

Ivona Ćirak /foto O.F.

- Oglas -