Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaOPTUŽENIK U AFERI SMS: Krivotvorio liječničke doznake svojoj curi, policajki u Makarskoj

OPTUŽENIK U AFERI SMS: Krivotvorio liječničke doznake svojoj curi, policajki u Makarskoj

Optuženik u aferi SMS i bivši policijski informatičar Franjo Varga osuđen je u Splitu nepravomoćno na uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog krivotvorenja isprave. U pitanju su bile liječničke doznake za njegovu tadašnju djevojku M. V., inače, policajku koja je u to vrijeme radila u policijskoj postaji u Makarskoj. Kako je medijima ispričala, Varga joj je rekao da će srediti doznake da ostane s njim na bolovanju u Zagrebu dok joj ne riješi premještaj. Ona je već osuđena u ovom postupku, također na uvjetnu kaznu. Dobila je otkaz u policiji – piše Dalmatinski portal.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu iz rujna 2013. godine, tri neoriginalna izvješća o bolovanju za srpanj, kolovoz i rujan 2011. faksom su poslana u Policijsku upravu Splitsko-dalmatinsku. Naknadno je utvrđeno da izvješća nije izdao liječnik opće prakse.

Varga je u obrani naveo da nije nabavio nikakvu lažnu ispravu, već je jednom ili dva puta sa svog radnog mjesta u Ravnateljstvu policije na zamolbu M. V. liječničke doznake za bolovanje faksirao na njeno radno mjesto. Tvrdi da mu rekla da su to doznake zbog rizične trudnoće. Požalio se kako slabo vidi i miješaju mu se brojke pa nije ni gledao datume na doznakama, već je učinio što je M. V. tražila. Kada je faksirao doznake, ništa mu na njima nije bilo neobično. Nije ih ni gledao, samo preuzeo i faksirao, kazao je.

Nakon nekog vremena, kontaktirala ga je liječnica i rekla da ima određenih problema u vezi doznaka. U svom iskazu Državnom odvjetništvu ona je potvrdila da se M. V. liječila kod nje, ali samo do konca lipnja. U listopadu ju je iznenadio poziv iz policijske postaje Makarska. Tražili su originalna izvješća o bolovanju za kolovoz i rujan. Provjerila je zdravstveni karton i utvrdila da M. V. nije dolazila u njezinu ordinaciju. Sačinila je izvješće i dostavila ga PU Splitsko-dalmatinsku, a zbog sumnje u krivotvorenje izvijestila je kontrolorku HZZO-a i ravnateljicu Doma zdravlja MUP-a.

Iskaz je dao i liječnik koji je u srpnju zaprimao njezine pacijente. Naveo je kako je M. V. početkom srpnja došla u ordinaciju u društvu dečka koji se predstavio prezimenom Varga. U pitanju je bila crijevna viroza, pacijentici je rekao da je predviđeno bolovanje u trajanju od maksimalno dva tjedna. M. V. više nije dolazila, već je u drugoj polovici srpnja došao Varga kako bi zatvorio bolovanje za M. V. i preuzeo izvješće o bolovanju. Tada mu je zbog pogreške programa predao izvješće o bolovanju za cijeli srpanj, umjesto za polovinu mjeseca, što je naknadno ispravljeno.

Kako piše Dalmatinski portal, sutkinja Marisa Matić zaključila je nakon svega da je Varga zaista predočavanjem lažnih izvješća o bolovanju nabavio i uporabio lažne isprave s ciljem da se uporabe kao prave pa je ostvario sva zakonska obilježja krivotvorenja isprave. Otegotnih okolnosti nije bilo, a olakotne su ranija neosuđivanost i relativno dulji protek vremena od počinjenja kaznenog djela.

Franju Vargu u aferi SMS terete da je 2017. i 2018. izrađivao lažnu prepisku u korist Zdravka Mamića i Ivice Todorića. Krivotvorinama se htjelo prikazati da tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan pokušava utjecati na osječke suce da osude Mamića. Krivotvorena je i prepiska između Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić – piše Dalmatinski portal.

M.D.

- Oglas -