Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaFrancuska proširuje redarstveni sat na oko 46 milijuna stanovnika

Francuska proširuje redarstveni sat na oko 46 milijuna stanovnika

Više od dvije trećine Francuza morat će od subote tijekom večeri i noći ostajati u svojim kućama zbog proširenja redarstvenog sata na veliki dio teritorija u sklopu borbe protiv drugog vala koronavirusa, objavio je u četvrtak premijer Jean Casex.

Od sada će 46 milijuna Francuza biti obvezno poštivati redarstveni sat od 21 do 6 ujutro.

“Sljedeći tjedni će biti teški, a naše bolničke službe će biti izložene velikim izazovima”, upozorio je šef vlade koji očekuje težak studeni i porast broja umrlih.

Do sada je redarstveni sat zahvaćao 20 milijuna Francuza, posebice u velikim gradovima, među kojima u Parizu i pariškoj regiji.

Proširenje redarstvenog sata stupa na snagu u ponoć s petka na subotu i trajat će šest tjedana.

To znači da će se kafići, restorani i trgovine zatvarati u 21 sat.

Nakon prvog vala u kojem je u proljeće umrlo više od 30.000 ljudi, Francuska je nekoliko tjedana suočena s drugim valom epidemije novog koronavirusa.

Ukupno je u zemlji umrlo više od 34.000 ljudi od te bolesti i 2239 pacijenata je na reanimaciji, najviše od svibnja.

“Ako zajedno ne uspijemo zaustaviti epidemiju, bit ćemo suočeni s dramatičnom situacijom i moramo razmotriti puno strože mjere”, objasnio je Jean Castex.

U proljeće je u Francuskoj dva mjeseca trajala opća karantena.

Vlada namjerava pokrenuti mjere ograničenja kretanja, okupljanja i otvaranja objekata najmanje do 1. trvanja 2021. na cijelom ili dijelu teritorija ovisno o epidemiološkom stanju, prema planu zakona.

Francuska nije jedina zemlja koju je ponovo zahvatila epidemija.

“Cijela Europa je pogođena”, naglasio je u četvrtak ministar zdravstva Olivier Véran zastupnicima i naveo Češku, Veliku Britaniju, Wales, Irsku i Njemačku.
Hina / foto Pixabay

- Oglas -