Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAFOTOGALERIJA Makarska obilježava Dan Hrvatske ratne mornarice, večeras spektakl u gradskoj luci

FOTOGALERIJA Makarska obilježava Dan Hrvatske ratne mornarice, večeras spektakl u gradskoj luci

Polaganjem vijenaca na spomen ploču pomorske bitke iz 887.godine te u more ispred gradske luke danas je u Makarskoj započelo svečano obilježavanje Dana Hrvatske ratne mornarice. Vijence su ujutro položili predstavnici Grada i HRM, dok je ratni brod DBM-81 Cetina od 11 do 13 sati te od 16 do 18 sati otvoren za razgledavanje svim zainteresiranima.

Tradicionalno je ovim povodom otvorena još jedna izložba brodskih maketa koje godinama prikupljaju marljivi članovi brodomaketarskog kluba Leut. Ovom je prilikom, i za razliku od ranijih godina, bogata postava brodskih maketa bila izložena na otvorenom prostoru ispred Arbuna, čime je dobila priliku zasjati i pred lijepim brojem prolaznika i turista.

Program se nastavlja večeras – od 19 sati je u katedrali Sv.Marka sveta misa za pomorce, a od 19:30 povorkom Gusara i Mlećana na rivi započinje centralni dio proslave i spektakl uprizorenja pomorske bitke iz 9.stoljeća u kojoj su Mlećani ostali bez flote i dužda Petra Kandiana, a kojeg HRM danas obilježava kao svoj dan. Dok smo sigurni da spektakl neće iznevjeriti ni ove godine, atmosferi će svakako pridonijeti i velike fešta na rivi koja slijedi nakon ‘bitke’, a u kojoj će makarsku publiku zabavljati Giuliano i Diktatori.

Povodom dana HRM-a na programu je i tradicionalna jedriličarska Regata hrvatskih mornara u organizaciji makarskog JK Bura, a čije će se 27.izdanje održavati u subotu i nedjelju 23. i 24. rujna.
O.F./foto: O.F.

- Oglas -