Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaFOTO I VIDEO: Svečanost otvorenja stalnog postava Malakološke zbirke Franjevačkog samostana u...

FOTO I VIDEO: Svečanost otvorenja stalnog postava Malakološke zbirke Franjevačkog samostana u Makarskoj

Na svečanosti u prostoru stare franjevačke crkve premijer Vlade RH Andrej Plenković u subotu je službeno otvorio stalni postav Malakološke zbirke Franjevačkog samostana u Makarskoj, koji će u svom novom i preuređenom ruhu zasigurno biti jedan od najvećih dragulja kulturne ponude našeg grada.

Sami radovi obnove, ukupne vrijednosti od 1.250.000 kuna, započeii su prije točno godinu dana i prostor je od tada prošao potpunu renovaciju, a sredstva za obnovu i uređenje stalnog postava osigurali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Grad Makarska, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Grada Makarske te Franjevački samostan Makarska. Danas je makarski Malakološki muzej zasjao u moderno opremljenom prostoru u kojem se oko 3.000 izloženih primjeraka iz čitavog svijeta čuva u idealnim uvjetima i služiti će, kako je nedavno kazao gvardijan fra Ante Čovo, idućih stotinu godina.

Uz samog premijera, na subotnjem otvaranju zbirke u prepunom prostoru crkve nazočili su i brojni drugi dužnosnici – ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, bili su tu i saborski zastupnici Ante Babić, Ante Bačić, Ante Sanader, Dragica Vranješ, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović, kao i predstavnici Grada i Turističke zajednice Makarska – gradonačelnik Makarske Jure Brkan sa svojim zamjenicima te direktorica TZ-a Hloverka Novak Srzić.

-Ono što je još davno započeo fra Jure Radić, a godinama marljivo održavala časna sestra Edita je nešto čime se Makarska uvijek isticala u turističkim brošurama. Međutim zub vremena je učinio svoje i svi smo čuli u kakvom je stanju donedavno bila zbirka. No fra Ante Čovo je prije nekoliko godina došao u Makarsku s novim elanom, s idejom kako sve ovo napraviti i na sreću, nije ostao samo na ideji nego ju je i sproveo do kraja. Zato danas imamo nešto čime se opet možemo ponositi – kazao je gradonačelnik Makarske zahvalivši se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. Okupljenima su se također obratili i ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović, kustos Petar Crnčan, župan Blaženko Boban, dok je naravno najveći aplauz dobio gvardijan samostana fra Ante Čovo, koji je otvaranjem ovog postava zapravo i zaokružio svoj boravak u našem gradu. Name, Ante Čovo u nedjelju služi zadnju svetu misu u Makarskoj i od uskoro postaje gvardijan Franjevačkog samostana u Sinju, a ovom prilikom mu je gradonačelnik uručio i prigodni poklon kao znak zahvalnosti, umjetničku sliku s prikazom Makarske.

U svečanom programu sudjelovali su svojim glazbenim točkama zbor franjevačke crkve kao i Hana i Rena Vlaho, a nakon samog otvaranja organiziran je i prigodni domjenak.
O.Franić

RADNO VRIJEME I CIJENE ULAZNICA
Malakološki muzej u ljetnom će razdoblju biti otvoren za posjetitelje radnim danom od 10 do 19 sati, nedjeljom od 10 do 13 sati, a istaknute su i nove cijene ulaznica.

30 HRK – Odrasli
15 HRK – Pojedinačna ulaznica za učenike, studente i umirovljenike
15 HRK – grupni posjet učenika i studenata po osobi
20 HRK –Grupni posjet odrasli po osobi
50 HRK – Obiteljska ulaznica

Više informacija možete dobiti na broj mobitela: 099 4639 293 ili preko e-maila: malakoloska.zbirka@gmail.com

- Oglas -