Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAFORUM ŽENA SDP-A POVODOM DANA ŽENA: Suprostavimo se rastućoj netoleranciji i netrpeljivosti

FORUM ŽENA SDP-A POVODOM DANA ŽENA: Suprostavimo se rastućoj netoleranciji i netrpeljivosti

Međunarodni dan žena slavimo sa ponosom odajući počast znanim i neznanim heroinama, koje su sudjelovale u ženskim pokretima diljem svijeta boreći se za ekonomska, socijalna i politička prava. Za širu javnost ovaj dan je najvidljiviji dan pobune, prkosa i ustrajnosti u ostvarivanju ženskih prava i sloboda. Ali žene ustrajno već više od stoljeća svakodnevno dokazuju da su prava žena integralni i nedjeljiv dio ljudskih prava i da je postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca jedini način izgradnje održivog, pravednog i razvijenog društva.

Hrvatska danas ima dobra zakonodavna rješenja koja poštuju načelo ravnopravnosti spolova, ali problem nastaje u primjeni tih odredbi u praksi. Najkraće rečeno – imamo napredne zakone i nazadno društvo. Žene su u velikom postotku i dalje žrtve svih oblika nasilja, a one su najčešće izložene izravnoj diskriminaciji na području rada te spolnom uznemiravanju.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a izražava zabrinutost i najoštrije se suprostavlja rastućoj netoleranciji i netrpeljivosti prema različitosti u hrvatskom društvu. Brojnim projektima borimo se za razvoj boljeg, sigurnijeg i ravnopravnijeg društva u kojem će se poštivati temeljna ljudska prava, te sloboda i dostojanstvo svake osobe. Na našu inicijativu u borbi protiv „menstrualnog siromaštva“ u srednjim školama naše Splitsko-dalmatinske županije osiguravaju se besplatni ulošci, a u Županijskoj skupštini se trenutno borimo za osnivanje Kriznog centra kao mjesta na kojem će žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja dobiti potrebnu pomoć. Dok svjedočimo sve brutalnijim oblicima fizičkog nasilja nad ženama sa smrtnim ishodom, u cijeloj županiji postoji samo 12 kreveta za smještaj žena, a treba ih bar 112!

Nažalost, ovaj Dan žena obilježen je ne samo covidom 19, već i ratnim strahotama prouzročenim ratom u Ukrajini. I ovim putem iskazujemo solidarnost sa svim ženama u krizi – sa ženama koje su podnijele najveći teret korone – zdravstvenim, prosvjetnim i socijalnim radnicama, ali i trgovkinjama, umirovljenicama i ženama žrtvama nasilja te na kraju sa ženama čije stradanje i žrtva u ratovima i oružanim sukobima često ostaje nevidljiva i zanemarena.

Drage žene, sretan vam 8. ožujak, Međunarodni dan žena.

predsjednica FŽ SDP-a Makarska

Jagoda Martić

- Oglas -