Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaFiskaliziranih računa u SD županiji u srpnju više nego u istom mjesecu...

Fiskaliziranih računa u SD županiji u srpnju više nego u istom mjesecu 2019.

Podaci o iznosu i broju fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u srpnju i prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je vrijednost fiskaliziranih računa u srpnju za više od 40 posto veća u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali također i u odnosu na srpanj rekordne 2019. godine. Pokazuje to najnovija mjesečna analiza o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u našoj županiji, koju je HGK – Županijska komora Split izradila u suradnji i na temelju podataka Porezne uprave – Područnog ureda Split.
 
”U srpnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 3 milijarde i 767 milijuna kuna, što je 41 posto više nego u srpnju 2021. godine, dok je broj fiskaliziranih računa porastao za 16,1 posto. U odnosu na lipanj, prošli je mjesec vrijednost fiskaliziranih računa bila gotovo 51 posto veća. U usporedbi sa srpnjem predpandemijske 2019. godine, u prošlom je mjesecu iznos fiskaliziranih računa veći za skoro 47 posto, a broj izdanih računa za 8,1 posto. Budući da rast samog broja računa nije tako visok kao rast iznosa fiskalnih računa pitanje je koliko je on rezultat povećane potrošnje, a koliko rasta cijena”, komentirao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. 
 
Gledano po djelatnostima, najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u županiji u odnosu na srpanj 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (porast od 94,7 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+85,5 posto), prijevozu i skladištenju (+76,4 posto), građevinarstvu (+60,4 posto) te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (+53,7 posto). 
 
Kao i na mjesečnoj razini, sličan je trend primjetan i na razini prvih sedam mjeseci ove godine. ”U razdoblju siječanj-srpanj vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji je iznosila nešto više od 12 milijardi i 936 milijuna kuna te je 41 posto veća u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Istovremeno, broj izdanih računa je porastao za 19,2 posto”, poručio je pročelnik Porezne uprave – Područnog ureda Split Ivica Kusić. 
 
Kao i u srpnju, djelatnosti koje su zabilježile najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na siječanj-srpanj 2021. su: administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+132,9 posto), djelatnost umjetnosti, zabave i rekreacije (+125,5 posto), građevinarstvo (+104,7 posto), djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+102,4 posto) te prijevoz i skladištenje (+85,6 posto) – priopćili su iz HGK.
MD/foto MD

- Oglas -