Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaFESTIVAL BESPRAVNE GRADNJE VOL.2: Na Vruji stotine prosvjednika, Severina došla po "psihijatrijsku...

FESTIVAL BESPRAVNE GRADNJE VOL.2: Na Vruji stotine prosvjednika, Severina došla po “psihijatrijsku pomoć”

U uvali Vruja jučer je održan drugi, veliki Festival bespravne gradnje i devastacije prirode na kojem su prosvjednici tražili hitnu sanaciju opasnih ostataka bivše tvornice u Dugom Ratu kod Omiša, a na koju se država obvezala još 2019. godine, no do danas po tom pitanju još ništa nije napravljeno – poručuju organizatori prosvjeda.
 
Prosvjednici prozvali ministra Davora Filipovića
Prosvjednici su prozvali ministra gospodarstva Davora Filipovića jer je u svibnju po tko zna koji put sanacija odgođena. Ivana Pločkinić iz Građanske inicijative za Dugi Rat istaknula je da strepe za zdravlje svojih najmilijih, dok Vlada troši novac na uhljebe.
“U Dugom Ratu se nalazi opasni otpad, no država nas već više od deset godina ignorira. Bivši ministar Ćorić najavio je da će sanacija biti omogućena prvim idućim rebalansom proračuna, no obećanje je ispalo ludom radovanje – novi ministar Davor Filipović sanaciju više uopće ne spominje. Žalosno je što iz državnog proračuna novac curi na sve strane, ima se za plaće uhljeba i službene automobile, a u rebalans proračuna ne želi se uvrstiti sanacija 250.000 tona opasnog otpada. Svaka obitelj u Dugom Ratu trpi zbog nečinjenja naše države koja dopušta da se i dalje izlažemo opasnim česticama. Svako jutro kad izađemo na balkon i ugledamo zlokobna crna brda prašine preplave nas tuga, strah, nemoć, a najviše bijes, zato što se osjećamo prevareno, izigrano, iskorišteno, zato što svaki dan kao roditelji strahujemo i procjenjujemo koliki je rizik- kockamo li se sa našim zdravljem i zdravljem naše djece”, poručili su iz Građanske inicijative Dugi Rat.

Još niti jedan bespravni kamenčić u Vruji država nije srušila
Performansima, predavanjima, izlaganjima i koncertima u uvali, cilj je bio i skrenuti pažnju na pitanje same – uvale Vruja. Devastirani biser prirode još čeka na građevinske strojeve Državnog inspektorata koji po zakonu moraju doći i srušiti bespravno sagrađene objekte na državnoj zemlji kako bi se uvala počela vraćati u prirodno stanje. Rješenja o rušenju odavna su ispisana, ali iz nepoznatog razloga godinama se ne ruši ama baš ništa.

Stotine posjetitelja tijekom dana uživali u koncertima i performansima
Festival u Vruji okupio je na stotine posjetitelja koji su tijekom cjelodnevnog programa dolazi i odlazili, kupajući se, sunčajući i sudjelujući u performansima i predavanjima. Izlaganje je održao prof. Dalibor Carević s Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji je govorio o dohranama i nasipavanju plaže te o projektu Beachex, a čije se predavanje sa zanimanjem pratilo.
Rezultate istraživanja o bespravnog gradnji provedene na Makarskoj i Omiškoj rivijeri predstavio je Igor Dušanović iz agencije MASMI Adriatica čime su posjetitelji imali prilike saznati kako čak 96% stanovnika smatra da je priobalni pojas preizgrađen i da treba zabraniti daljnju gradnju.
 
Nastupio performer koji se bori protiv turizma: “Turizam je guzičarstvo”
Brački performer Ivica Jakšić Čokrić Puko, antifašistički umjetnik, zakleti borac protiv turizma, demokracije i Coca Cole publici je pojasnio da je turizam izvedenica od turske riječi “tur” što znači “guzica”, pa je onda onda turizam ustvari “guzičarstvo”.
Energiju prosvjednika privukao je Vice Guru, kroz Ritualno prizivanje bagera, i preusmjerio je ka Državnom inspektoratu. Građevinski strojevi pozvani su na Vruju da sravne sa zemljom bespravne objekte.
Vice Guru duhovno je biće Vice Tomasovića, predsjednika Hrvatske Udruge Likovnih Umjetnika u Splitu (HULU) i ravnatelja Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti.
 
Severina: “Došao si tiho na prstima, rekao da je tvoja uvala”
Melodije betoniranog Jadrana bile su središnji dio događanja. Publici se obratila Severina, otpjevavši pjesmu “Tvoja prva djevojka”, počevši sa stihovima “Došao si tiho na prstima, rekao da je tvoja uvala…”, nakon čega je ispričala kako joj je najzanimljiviji dio događanja na festivalu bio performans “Psihijatri u Vruji: besplatna psihološka pomoć za žrtve rada državnih institucija”, te da će im se i sama obratiti zbog problema koje prolazi oko skrbništva nad svojim sinom. Ispričala je što sve ona zamjera državi.
 
Severina je došla po psihijatrijsku pomoć
“Došla sam ovdje po besplatnu psihijatrijsku pomoć jer sam 10 godina žrtva sistema. Upoznavali su me s raznim strukturama državnih institucija, od policije, DORH-a, socijalnim službama. Svugdje je sve isto, u socijali ili u nekretninama, samo je puno tužnije kada nam prodaju dicu nego kamen ili more”, poručila je Severina.
 
Amira: “Providenca to bi bila da mi dojdeš ka inspekcija”  
Kraljica sevdaha Amira Medunjanin oduševila je publiku interpretacijom poznatih pjesama, a s Borisom Dežulovićem zapjevala je “Ako se potrefi da projdeš mojon valon taman tu di triba, providenca to bi bila, da mi doj’ da mi dojdeš ka inspekcija”.
Edo Maajka izveo je najpoznatije hitove na koje je auditorij očekivano pjevao i skakao, a “predgrupa” mu je bio četverogodišnji Vice Vela kojeg je publika pozvala na bis nakon izvođenja pjesme “Meni se skače” sinjskog benda Mort. Sve izvođače pratili su vrsni glazbenici s Makarske rivijere, za ovu prigodu okupljeni u Vruja bend – Ivan Srzić na basu, Matko Gaće na bubnjevima, Jakov Puharić i Stipan Popović na gitarama i Petra Šošić na klavijaturama.
 
Festival bez Milanovića, ali s Klapom Šlapom, Žanom Jakopačem, Ma Bossom…
Žan Jakopač izveo je neke od najvećih hitova Šo!Mazgoona, ali i stvari na kojima trenutno radi. Publici se posebno svidjela Ma Bossa predvođena Ankom Ilijašević. Nastupila je otkačena hvarska Klapa Šlapa, te bend Rokolomotiva.
Drugi Festival bespravne gradnje i devastacije prirode ne održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića.
Ovogodišnji festival se održao uz podršku i pod pokroviteljstvom Grada Omiša, Općine Brela, Općine Šestanovac, Općine Zadvarje, TZ Drvenik, TZ Omiš, Lp Yacht Support, Cetina Naturalis i restoran Bastion Omiš. Organizatori su posebno zahvalni DVD-u Omiš i zapovjedniku Višeslavu Pešiću, Grebenu Brela, Mladenu Utrobičiću, Glumcima u Zagvozdu, Hrvatskim cestama i Policijskoj postaji Omiš.
MD/foto PR
- Oglas -