Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKEU do 2050. želi postati prvi klimatski neutralan blok u svijetu

EU do 2050. želi postati prvi klimatski neutralan blok u svijetu

Europska unija objavila je nacrt ulaganja za europski zeleni plan i mehanizam za pravednu tranziciju, tj. europski “Green deal” kojim će u ekološke projekte biti uloženo bilijun eura (tisuću milijardi).

Kako navodi portal Bug.hr prije nekoliko dana predstavljeni Plan ulaganja za održivu Europu predstavlja europsku zelenu inicijativu kojom će se mobilizirati javna ulaganja i pomoći u privlačenju privatnih sredstava putem financijskih instrumenata unije.

“Europski zeleni plan naša je vizija klimatski neutralne Europe do 2050., a u središtu su tog plana ljudi. Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera, koja će uspjeti samo ako bude pravedna i ako u njoj budu sudjelovali svi. Pomoći ćemo našim građanima i regijama kojima će ta preobrazba biti teža kako nitko ne bi bio zapostavljen. Zeleni plan podrazumijeva velike potrebe za ulaganjima, a mi ćemo ih pretvoriti u prilike za ulaganja. Danas predstavljeni plan, kojim će se mobilizirati najmanje bilijun eura, pokazat će nam smjer i pokrenuti val zelenih ulaganja.” – izjavila je nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Cijeli tekst možete pročitati na Bug.hr

M.D.

- Oglas -