Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAElizabeta Bego, suradnica za obrazovanje pri Komori: Roditelji, bez predrasuda, 3-godišnje škole...

Elizabeta Bego, suradnica za obrazovanje pri Komori: Roditelji, bez predrasuda, 3-godišnje škole su odličan izbor

Promocija strukovnih, osobito trogodišnjih zvanja, za kojima vapi cijela turistička regija, dugotrajan je proces u kojemu od prošle godine aktivno sudjeluje Udruženje obrtnika Makarske rivijere raznim radionicama i predavanjima u Srednjoj strukovnoj školi. Jedna od recentnih gošći bila je i Elizabeta Bego, suradnica za obrazovanje pri Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije, koja je apelirala na roditelje da budu bez predrasuda prema 3-godišnjim zvanjima.

Naime, kazat će kako svaki roditelj preferira 4-godišnju školu zbog mogućnosti daljnjeg školovanja, no upozorava kako ista mogućnost postoji i s 3-godišnjim školovanjem.

– Ispada da djeca oko toga puno znaju, ali roditelji malo. Kada dijete završi 3-godišnju, može nastaviti 4-godišnje školovanje besplatno o trošku države, ali u srodnom zanimanju. Nakon toga može polagati državnu maturu.

Prednost ovog školovanje je u tome što sa srednjom školom može početi raditi, i nastaviti se školovati vanredno te stjecati novo iskustvo. Šteta je stoga da se tako malo djece upisuje u zvanja konobar, kuhar ili slastičar kad imaju tu mogućnost, a imaju prednost zbog puno praktične nastave van škole. U tom procesu ih poslodavac upoznaje i kroji prema svojim potrebama tako da su ta djeca brzo zapošljiva, kazuje Bego.

Da bi otvorili vlastiti ugostiteljski objekt, učenici koji su završili 3-godišnju školu mogu to već nakon dvije godine rada, a oni sa 4-godišnjom moraju u nečijem objektu odraditi četiri godine.

Na pitanje koliko se škole s upisnim kvotama i programima prilagođavaju potrebama realnog tržišta odvraća kako, nažalost, ne mogu puno učiniti po tom pitanju.

– Imaju kapacitete koje imaju, a ovo promjena što se događa je i dalje malo, po školi je to 10-ak učenika. Imate tu pitanje resursa, pitanje kadra, pitanje nastavnih programa i planova, jer danas se više ne može školovati kao nekad, uslijed ovolikih promjena u tehnologiju. Danas školovanje mora biti što brže, što efikasnije i sa što manje problema, veli Bego.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

- Oglas -