Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaELEKTRIČNI ROMOBILI U proceduri promjena Zakona o sigurnosti na cestama, dolaze nova...

ELEKTRIČNI ROMOBILI U proceduri promjena Zakona o sigurnosti na cestama, dolaze nova pravila

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova Josip Mataija gostovao je na HRT-u gdje je, između ostalog, govorio i o promjenama zakona o sigurnosti na cestama, a vezanima za vozače sve popularnijih električnih romobila. Na početku je kazao kako u nepuna tri mjeseca ove godine imamo već petero smrtno stradalih vozača mopeda i motocikla.

– Ako pogledamo prošlu godinu, koja je bila prilično tragična što se tiče vozača mopeda i motocikala, 64 vozača su smrtno stradala. No, većina tih vozača je bila ispravna. Imali su vozačku dozvolu, kacigu. Ipak, primijetili smo da je podjednak broj smrtno stradalih osoba preko 60 godina, i onih mladih vozača. Rekao bih da motocikl postaje sve popularniji i dostupniji i treba biti oprezan. Netko može cijeli život voziti automobil, ali kad sjednete na dva kotača to je nešto sasvim drugo, pogotovo u starijoj životnoj dobi kad refleksi nisu više kao u mladim danima, napominje.

Posljednjih godina sve veću popularnost dobili su električni romobili, a vezano uz takva vozila u proceduri su i neke izmjene dopune zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– Nadamo se da bi uskoro taj zakon trebao stupiti na snagu. Pojavila se nova kategorija vozila koje prije nije bilo, ne samo električni romobili, nego i segveje, monocikle i raznorazne naprave, koje je trebalo svrstati u određenu kategoriju vozila. Mi smo ih svrstali u osobna prijevozna sredstva. To su vozila koja ne smiju biti jača od 0,6 kW i ne smiju imati brzinu veću od 25 km/h. Za njih neće trebati vozačka dozvola. Za one koji mogu voziti većim brzinama, vozači će morati proći proces homologacije, rekao je.

– Morali smo propisati pravila i odredbe tko može upravljati tim vozilima. Kaciga će biti obavezna za sve, a smjet će se kretati biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, no, svi znamo da tih traka i staza nema svugdje. Ako iste ne postoje, moći će se kretati nogostupom. Tu će morati biti vrlo oprezni i prilagoditi brzinu uvjetima te paziti na pješake. Ako na određenim dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta postoji promet u signalizaciji, uz suglasnost MUP-a, oni će se i na takvim manjim prometnicama moći kretati, istaknuo je Mataija.

Dodaje kako s novim zakonom na romobilima, motociklima i mopedima više neće biti dozvoljeno prevoženje drugih osoba, pogotovo djece.

– Najčešće djecu prevoze sami roditelji. Oni bi trebali biti svjesni kolika je to opasnost. I na kratkim relacijama se događaju teške prometne nesreće, kazao je za HRT.

MD/foto M.D.

- Oglas -