Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKADr.Marko Rađa: Dva ginekološka tima za Makarsko primorje ionako su previše

Dr.Marko Rađa: Dva ginekološka tima za Makarsko primorje ionako su previše

Da dr.Ivana Milić sa specijalizacije za ginekologiju dolazi do kraja ove godine, pisali smo jučer, a tu nam je informaciju potvrdila liječnica koja se želi vratiti u svoj grad, no ističe kako bi voljela da uvjeti budu bolji. Javio nam se naknadno dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koji računa s dr.Milić, no ne vidi ništa sporno u tome da do njezina dolaska imamo samo jednog ginekologa na puno radno vrijeme, dr.Ivu Viskovića, dok drugi ginekolog dolazi samo dvaput tjedno.

– Vidite, jedan ginekološki tim može imati 6000 pacijentica. Dr.Visković ima oko 5700, dok je 2500 pacijentica zapisano kod drugog liječnika. Po tome ispada da su dva tima previše, jer na Makarskom primorju nema 10 tisuća žena i djevojaka, kazao nam je Rađa.

Da sumiramo, kada dr.Visković ode u mirovinu, izvjesno je da ostaje dr.Milić, a dokle god bude radio, od dolaska dr.Milić u dom zdravlja imat ćemo napokon jedno vrijeme dva ginekologa. Po trenutnoj mreži jedan liječnik ne može pokrivati tih 9000 pacijentica, ali Rađa upozorava da će doći do izmjene mreže.

Kakav će kolač po toj podjeli zapasti Makarsku rivijeru, ne znamo, ali ravnatelj županijskog doma zdravlja uvjerava da je trenutna dinamika sasvim u redu.

– Drugi ginekolog u Makarsku dolazi dvaput tjedno i to je u redu, jer taj tim pokriva samo 2500 pacijentica. Eventualno možemo diskutirati treba li dvaput ili triput tjedno, to je već drugi par opanaka. Najbliža solucija je da jedan tim pokriva Makarsku i Vrgorac, kazuje Rađa.

Na pitanje planiraju li urediti ordinaciju za dr.Milić i nabaviti novu opremu, kaže kako je ordinacija uređena 2013. ili 2014.godine. – A uređaje smo nabavili preko EU fondova, imamo i novi ultrazvuk, i EKG…, za kraj će ravnatelj županijskog doma zdravlja.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -