Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERAPodgoraDr.Darko Granić odlazi iz podgorske ambulante i vjerojatno se vraća na Hitnu....

Dr.Darko Granić odlazi iz podgorske ambulante i vjerojatno se vraća na Hitnu. Dom zdravlja osigurava drugog liječnika

Dr. Darko Granić, liječnik obiteljske medicine koji je 12,5 godina vodio ordinaciju u Podgori, potvrdio nam je da odlazi iz ambulante s 1. lipnja ove godine. Naime, već se bar godinu dana govori o mogućem odlasku liječnika zbog činjenice da je Općina Podgora dobila novac iz EU za dogradnju vrtića, koji bi iziskivao proširenje vrtića na ordinaciju te posljedično, seljenje same ordinacije. Rješenje se, kako doznajemo od načelnice Petre Radić, konačno pronašlo krajem veljače, kad je dr. Graniću predstavljen zamjenski prostor u nekadašnjim uredima pored uljare Acinger na što je on, prema njezinim riječima pristao.

– Jučer sam od njega dobila informaciju da ipak odlazi i poštujem njegovu odluku, premda bi mi bilo draže da smo to znali ranije. Njemu osobno želim sreću u daljnjem usavršavanju, a on je nama kao Općini izrazio podršku glede ulaganja u zdravstveni sustav. Naime, radimo na projektu Centra zdravlja, a što se tiče ambulante, na Domu zdravlja je sad da osigura drugog liječnika, rekla je kratko načelnica Petra Radić.

Dr. Marka Rađu, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije, nismo uspjeli dobiti, no u nedavnom razgovoru nam je rekao kako interesa liječnika na raspisani natječaj dr. Žakline Džamonje ima. Naime, javilo se troje doktora, a interes liječnika trebao bi pokriti odlazak troje doktora, što u mirovinu poput dr.Džamonje i dr.Pavlinović, što iz sustava Doma zdravlja poput Darka Granića.

– Morao sam izaći do ljeta, a prostor koji mi je ponuđen ipak iziskuje uređenje. Cijeli niz razloga, među kojima je prevladala moja privatna odluka, presudio je da napustim sustav Doma zdravlja i posvetim se nekim drugim planovima koji se vežu uz otvaranje privatne poliklinike, rekao nam je Granić kojega smo pitali kakvi su mu planovi.

– Imam dosta planova, a jedan je, kako ste rekli, i mogući prelazak na Hitnu pomoć. Nekako sam uvijek ostao dio tog sustava po svojem habitusu, tu se stvari rješavaju odmah, a u obiteljskoj medicini, nažalost, sve ide sporo i puno posla se svodi na puštanje uputnica i ogromnu administraciju koja u doktorima ubija motiviranost. Što se hitne tiče, tu su mi vrata otvorena, deset sam godina bio u tom sustavu, a od toga sam pet bio na mjestu voditelja, rekao je Granić.

Kazat će kako mu je jasno da je Općina dala prednost širenju vrtića te da njegovo nezadovoljstvo više ide u smjeru zdravstvenog sustava koji ne potiče ulaganja. – Prostor u kojem sad radim sam sam uređivao, kupio sam UZV, trudio se, a od HZZO-a za preglede dobijete minimum koji to nikako ne pokriva. U takvom sustavu ne potiče se motivacija i izvrsnost, nego se ide na osrednjost u čemu se ja više ne nalazim, kazao je liječnik koji je prije godinu dana otvorio i privatnu polikliniku u kojoj će na ljeto proraditi i turistička ambulanta.

Pitali smo ga je li točno da namjerava ići na specijalizaciju iz dermatologije. Odvratio je kako ima raznih planova, no da još nije vrijeme govoriti o tomu. Jedan od planova koje nam je otkrio je otvaranje privatne ordinacije obiteljske medicine neovisno o HZZO-u.

– Imao sam namjeru ovih se dana obratiti pacijentima, objasniti im razloge odlaska i na neki se način pozdraviti, samo ste me vi sad pretekli. Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi u Podgori. Najteže mi je radi pacijenata koji trebaju skrb odmah nakon mojeg odlaska, a teško mi je jer ne kontroliram situaciju i to mi stvara nelagodu. Zahvalan sam ljudima koji su dolazili i iz drugih općina kao i Makarske jer su mi ukazali povjerenje da budem njihov liječnik, komentirao je Granić na kraju.

Ivona Ćirak / foto O.F., privatni album

- Oglas -