Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDP MAKARSKA Oporezivanje malih iznajmljivača će dovesti do novog egzodusa iz Hrvatske

DP MAKARSKA Oporezivanje malih iznajmljivača će dovesti do novog egzodusa iz Hrvatske

Makarski ogranak Domovinskog pokreta oglasio se priopćenjem na temu priče o oporezivanju malih iznajmljivača u turizmu, a kojeg prenosimo u nastavku:

– Posljednjih dana aktualizirana je priča o oporezivanju malih iznajmljivača u turizmu. U javnom prostoru pokušava se nametnuti narativ o nejednakom položaju poduzetnika i malih iznajmljivača u turizmu. Konačni cilj je dodatno oporezivanje dobiti malih iznajmljivača pa čak i uvođenje PDV-a od 25 posto iznajmljivačima. Nema sumnje kako bi takav vid PDV-a i dodatnog oporezivanja doveo do porasta cijena u privatnom smještaju, a samim time i do narušavanja konkurentnosti hrvatskog turizma na mediternaskom tržištu.

U Splitsko – dalmatinskoj županiji je preko 26 tisuća malih iznajmljivača. Eventualno, dodatno, oporezivanje njihovih aktivnosti ozbiljno će ugroziti njihovu egzistenciju te dovesti do novog egzodusa iz Hrvatske. Treba imati na umu kako su prihodi koje ostvare mali iznajmljivači u turizmu jedna od rijetkih financijskih akumulacija koja ostaje u unutarnjem platnom prometu. Ovaj vid prihoda uvelike potiče domaću potrošnju, investicije i razvoj.

S druge strane, prihodi koji se kroz turizam ostvare u trgovini, hotelijerstvu pa i u nautičkom turizmu, uglavnom završavaju u inozemstvu. Posljedica je to strukture vlasništva trgovačkih i hotelijerskih lanaca u Hrvatskoj. Stoga ne treba raditi posebne analize kako bi se zaključilo kome je u interesu učiniti ne konkurentnima male iznajmljivače u Hrvatskoj te im nametnuti dodatne poreze. Nismo imali državnu politiku prilikom privatizacije hotelijerskih kuća. Nismo imali ni državnu politiku prilikom rasprodaje domaće trgovačke mreže. Izostanak vizije u ovim segmentima reflektirao nam se propašću poljoprivrede i malog poduzetništva. Sada netko priprema takav scenarij i za male iznajmljivače. Vrijeme je da se konačno zapitamo – za koga se projektira ova država – stoji u priopćenju DP Makarska.
MD/foto MD

- Oglas -