Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKADogradnja škole na Zelenki: "Na dnevnoj osnovi Grad je posvećen rješavanju imovinsko-pravnih...

Dogradnja škole na Zelenki: “Na dnevnoj osnovi Grad je posvećen rješavanju imovinsko-pravnih odnosa”

Počela je škola, pa se nameću i pitanja izgradnje infrastrukture predviđene u proračunu: dogradnje obiju osnovnih škola. Već smo pisali da se za Osnovnu školu Stjepana Ivičevića radi novo idejno rješenje za koje je angažirana tvrtka x3m, a iz početka se ide jer nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi te se krilo seli na istok, umjesto zapadno kako je to bilo riješeno prvotnim projektom. No što je s dogradnjom Osnovne škole oca Petra Perice te izgradnjom školske dvorane?

Iz Grada poručuju da imaju dobre vijesti vezano za dogradnju škole.

– Rješavanje imovinskopravnih odnosa, neophodno za dogradnju Osnovne škole oca Petra Perice je pri kraju i očekujemo kako ćemo ga do kraja godine dovršiti. Upravo je pitanje vlasništva, očekivano, usporilo realizaciju projekta, jer bez raščišćavanja imovinsko pravnih odnosa, nije moguća prijava na natječaj i zato smo posvećeni tom izazovu na dnevnoj osnovi, navode iz Grada.

Na pitanje vjeruju li da će riješiti projektnu dokumentaciju prije isteka roka za natječaj resornog ministarstva kojim se dodjeljuju sredstva upravo za ovakve projekte, a koji istječe u srpnju 2024. godinu, iz Grada odgovoraju pozitivno.

– Svakako ćemo, do srpnja 2024. godine, kada će biti objavljen predmetni Natječaj, imati potrebnu projektnu dokumentaciju i prijaviti se na vrijeme, ističu u odgovoru.

Situacija s izgradnjom školske dvorane, za koju slijedi otkup zemljišta, nešto je, kako vele, ipak kompleksnija. – Trenutno smo u fazi intenzivnih pregovora. Gradske službe čine sve kako bi otklonile poteškoće, da možemo što prije krenuti u izradu projektne dokumentacije te u konačnici realizaciju projekta, na dobrobit naših najmlađih, poručuju iz Grada.

Kontaktirali smo i ravnateljicu Renatu Gudelj koja kaže kako se po njezinom dojmu ide u dobrom smjeru. – Koordinator za projekte Josip Roso, inače naš bivši učenik, očito se posvetio ovom zadatku i baš smo nedavno imali ponovni sastanak na tu temu. Jako je upućen, detaljno je proučio problematiku pa čak i pedagoške standarde i koliko znam na tome se intezivno radi.

Pohvaljujem komunikaciju jer se nije radilo napamet nego su od škole tražili da u dopisu navedemo na što je sve potrebno voditi računa pri dogradnji. Nadajmo se da će se to što prije riješiti jer do 2027. godine sve škole moraju prijeći na jednosmjenski rad, a velika prepreka u tome ne samo nama nego i drugoj školi je kuhinja koja ne zadovoljava standarde pripreme toplih obroka. Trenutno, budući imamo produženi boravak te moramo osigurati tople obroke, pregovaramo s “Biokovkom” čije su nam cijene za sada previsoke, ali su spremni izaći ususret, a hotelske kuće nisu zainteresirane jer smo premali za njih, rekla nam je ravnateljica Gudelj.

Ivona Ćirak

 

- Oglas -