Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaCovid-19: Europa polaže nade u cjepivo i strahuje od novog vala nakon...

Covid-19: Europa polaže nade u cjepivo i strahuje od novog vala nakon Božića

– Vlade diljem Europe strahuju od novog vala koronavirusa nakon Božića i Nove godine pa u skladu s tim donose mjere i polažu sve nade u cjepivo protiv covida-19 u vrijeme kada je u svijetu zaraženo više od 64,26 milijuna ljudi, a umrlo je gotovo 1,5 milijun.

Talijanska vlada usvojila je u noći na četvrtak novu uredbu kojom se uvode stroža ograničenja putovanja unutar zemlje, s izuzetkom putovanja zbog posla ili iz zdravstvenih razloga, u sklopu borbe protiv covida-19, a bit će na snazi od 21. studenoga do 6. siječnja 2021.

Osim toga, 25. i 26. prosinca kao i 1. siječnja bit će zabranjeno kretanje izvan svoje općine, osim u slučaju navedenih razloga.

Italija, prva zemlja koja je u Europi bila pogođena pandemijom covida-19, već ima više od 57.000 mrtvih a vlada strahuje od trećeg vala nakon božićnih i novogodišnjih blagdana ako ne budu poduzete rigorozne mjere.

Uoči usvajanja uredbe ministar zdravstva Roberto Speranza obavijestio je Senat o planu cijepljenja za sljedeću godinu. Italija je naručila milijune doza cjepiva od različitih proizvođača i “trenutačno” ne razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja. Prve dostupne doze osigurat će se za zdravstvene radnike, osoblje i pacijente u domovima za starije i širu stariju populaciju, dodao je ministar.

“Izgledno je da ćemo početkom siječnja imati prva cjepiva”, rekao je Speranza. “Moramo biti oprezni, ali napokon vidimo svjetlo na kraju tunela”, zaključio je talijanski ministar zdravstva.

Finska će besplatno cijepiti stanovništvo

Finska vlada priopćila je u četvrtak da je dogovorila nacionalnu strategiju cijepljenja protiv covida-19, koje će biti dostupno svima, te da planira početi s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika u siječnju.

“Cilj Finske je zaštititi cijelo stanovništvo nudeći cjepivo besplatno svima koji to žele i za čije cijepljenja nema zdravstvenih prepreka”, rekla je novinarima u četvrtak ministrica za socijalna pitanja i zdravstvo Krista Kiuru.

Prvi će se u siječnju cijepiti zdravstveni djelatnici koji se brinu za oboljele od covida-19 ili rade u domovima za starije i nemoćne, a nakon toga će biti cijepljeni stariji i druge rizične skupine, navodi vlada. Djeca se neće cijepiti dok se ne provede više studija.

Vlasti su upozorile da se pandemija rapidno pogoršava. 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika udvostručila se na 101 slučaj s 55 u prošlom dvotjednom razdoblju. Unatoč tome, ona je među najnižima u Europi.

U Mađarskoj 182 mrtva od covida-19 u zadnja 24 sata

Mađarska je izvijestila o 182 umrla od posljedica covida-19 u četvrtak, što je najveći dnevni broj mrtvih u toj zemlji od početka pandemije, pokazuju vladini podaci. Novozaraženih je 6635.

Vlada premijera Viktora Orbana uvela je djelomično zatvaranje prije tri tjedna kako bi usporila širenje virusa, uključujući policijski sat i zatvaranje srednjih škola.

Orbanova vlada još treba odlučiti hoće li ublažiti mjere za Božić.

Moskva otvara nove centre za cijepljenje protiv covida-19

Moskva će otvoriti nove centre za cijepljenje protiv covida-19 u subotu, a prvi će cjepiva primiti nastavnici, liječnici i socijalni radnici, izjavio je u četvrtak gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u srijedu masovni dobrovoljni program cijepljenja od idućeg tjedna, rekavši da cjepivo Sputnjik V prvi trebaju dobiti nastavnici i liječnici.

Moskovljani će se moći registrirati za cijepljenje preko interneta od petka, rekao je gradonačelnik.

Rusija, koja se opire uvođenju najstrožih mjera, zabilježila je rekordnih 28.145 novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata i 554 mrtvih.

Hina/foto Unsplash

- Oglas -