Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKCITYBOOK Nova aplikacija Booking.coma koja opet mijenja sve

CITYBOOK Nova aplikacija Booking.coma koja opet mijenja sve

Unazad godinu dana počela je intenzivna i velika globalna utrka između Booking.coma, TripAdvisora, Airbnba i Googlea, koji su počeli širiti paletu svojih turističkih usluga svojim korisnicima. Bilo je samo pitanje vremena, kada će ovi tehnološki giganti i lideri u svojim sektorima, iskoristiti svoju moć i krenuti po puno veći dio turističkog kolača koji raste iz godine u godinu. Pitanje koje su svi postavljaju je: Zašto se zadržati samo na usluzi smještaja, kada možemo iskoristiti svoju moć i veliku bazu korisnika te ponuditi puno širu paletu usluga putnicima. Samim time svi si međusobno postaju direktni konkurenti i ulaze u “tuđe” dvorište. Rukavice su bačene – donosi portal Hr turizam.

Pa krenimo redom, barem kada je pitanje Booking.com…

Tako je Booking.com u suradnji s platformom Grab uveo uslugu prijevoza na zahtjev, čime korisnicima Booking.com-ove aplikacije daje pristup najvećem izboru vozača u 8 država jugoistočne Azije. Također, pojačan je fokus na razvoju njihovog poslovanja prema full-service online putničkoj agenciji, gdje kompanija ovim potezom prvi put nudi samostalne rezervacije letova, a da nije putem sestrinskog pretraživača putovanja Kayak. Tu je i suradnja s Expedia-om u kontekstu „povezanog putovanja“. Naime, riječ je o aplikaciji koja brine o apsolutno svim aspektima putovanja – od rezervacije leta, prijave u hotel, najma automobila i ostalih usluga koje su potrebne putnicima. Danas, mnoge kompanije su se pridružile utrci kreiranja takve „all inclusive“ usluge. kao i pokretanje novog BookingSuite App Storea, koji predstavlja pomno odabrana softverska rješenja vodećih softverskih tvrtki iz turističkog sektora.

Booking.com, puno više od tvrtke za povezivanje putnika s najvećim izborom jedinstvenih smještajnih objekata – to je misija i mantra nove poslovne filozofije Booking.coma.Upravo na tom tragu Booking.com, danas je najavio pokretanje novog pilot-proizvoda – CityBook.

Radi se o responzivnom digitalnom vodiču za gradove koji na jednom mjestu kombinira inspiraciju, planiranje, navigaciju i doživljaje. Prvi pilot-projekti pokrenuti su danas za Pariz, London i Amsterdam.

CityBook će se u potpunosti fokusirati na to da pomogne putnicima kada stignu u svoje odredište – pružanjem personaliziranih preporuka vezanih za različite aktivnosti, prikazivanjem lokalnih ponuda i popusta ili ponudom sadržaja kako bi putnici saznali više o gradu i lakše donijeli odluke.

Proizvodi, sadržaj i opcije CityBooka koji se najviše svide putnicima nakon toga će biti omogućeni u glavnoj aplikaciji Booking.com-a. To će biti korak bliže viziji Booking.com-a da olakša putnicima jednostavno donošenje odluka tijekom cijelog putovanja ili jednostavno cilj je da se što više aktivnosti odradi preko jedne aplikacije, a ne koristeći više njih.

Zašto koristiti Google Maps kada možemo i CityBook? Također, Booking.com ušao je u suradnju s Libra kriptovalutom te trenutno rade na novim sustavima plaćanja. Izvršni direktor Booking Holdingsa Glenn Fogel nedavno je izjavio kako rade na izgradnji platne infrastrukture za sve vrste plaćanja – kreditne kartice, WeChat Pay, Alipay… Fokus je na sva plaćanja putem mobilnih telefona, s ciljem da bilo tko i bilo gdje može platiti hotel ili bilo koji doživljaj, bez brige hoće li dobavljač prihvatiti preferirani oblik plaćanja osobe koja vrši uplatu.

“Želimo omogućiti kompletnu platformu za end-to-end iskustvo” najavio je Fogel.

Sada nam može biti jasnija filozofija koja stoji iza CityBook apliakcije.

Inače, CityBook koristi model strojnog učenja koji uzimaju u obzir lokaciju putnika, sastav skupine koja putuje (obitelj, par ili solo putnik), o kojem se dijelu putovanja radi (prvi ili posljednji dan putovanja) te vremenske prilike i raspoloživost u stvarnom vremenu. Na temelju toga donose se kontekstualne preporuke kako bi putnici najbolje iskoristili svoje putovanje, uključujući i upute kako se vratiti do smještaja s bilo koje lokacije u gradu.

Putem aplikacije CityBook putnicima želimo staviti sve najbolje mogućnosti za istraživanje grada na dohvat ruke, rekao je Ram Papatla, Potpredsjednik odjela za atrakcije u Booking.com-u te dodao „Prebacivanje između nekoliko stranica i aplikacija kako bi se pronašle najbolje informacije, a zatim pojedinačno rezerviranje odabranih sadržaja nije najpraktičniji postupak. Želimo pomoći putnicima da se usredotoče na zabavni dio planiranja putovanja – inspiraciju – i pojednostaviti postupak rezervacije i organizacije putovanja, uz zanimljiv sadržaj koji se može rezervirati uz svega nekoliko dodira i gdje je sve praktično organizirano na jednom mjestu.”

CityBook je trenutačno dostupan na engleskom jeziku za Amsterdam, London i Pariz, a u narednim mjesecima bit će dostupan i za Tokio, New York, Berlin, Barcelonu i Rim – piše Hr turizam.Kako izgleda nova aplikacija CityBook pogledajte OVDJE

M.D.

 

 

- Oglas -