Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaMAKARSKA"Cilj nam je ukloniti tri četvrtine kanti s plaže, gosti će dobiti...

“Cilj nam je ukloniti tri četvrtine kanti s plaže, gosti će dobiti edukativne brošure, a pušačima dijelimo jednokratne pepeljare”

Akcijski plan Čist grad koji je u travnju predstavljen javnosti između ostalog sadrži i ideju uklanjanja dijela malih kanti s plaže. Tako je s glavne gradske plaže dio kanti uklonjen, ali je dobar dio vraćen uz šetnicu. Jesu li se predomislili u namjeri da uklone kante i time stimiuliraju prolaznike da vlastito smeće nose sa sobom, ili je posrijedi nešto drugo, pitali smo Dražena Nemčića, voditelja Odsjeka za komunalno redarstvo.

– Istina je da je dio kanti uklonjen, osobito one sa same plaže odnosno žala. Kante su postavljene samo uz rub šetnice kako bi se lakše odvezlo smeće i kako se ne bi probijalo između kupača, međutim, i dalje su po meni dosta gusto raspoređene. Tendencija je da uklonimo tri četvrtine kanti, ali naravno da ćemo paralelno raditi i na edukaciji. Pripremamo nekakve edukativne brošure koje će se dijeliti gostima. Ideja je da budu jednostavne i razumljive čak i djetetu, a poruka je da sve što mogu, gosti s plaže nose doma odnosno do prvog molok kontejnera, kazao nam je Nemčić.

Na naš upit hoće li smanjivanje broja kanti samo potaknuti više smeća oko samih kanti te stvoriti dodatni problem, odvratio je kako se nadaju da neće dovesti do toga. – Djelatnici Makarske obale bit će na plaži i oni će uvijek upozoriti neodgovorne, a ako se samo 50 posto bude držalo toga, bit će dobro, kaže Nemčić.

Ante Bilić, direktor Makarske obale, veli kako cilj jest smanjiti broj kanti s plaže, no da je za sada eliminirana polovica. – Najprije želimo pratiti, paralelno s edukacijom prije svega domaćih ljudi, kako će to funkcionirati. Ako bude dobro prihvaćeno, uklonit ćemo još jedan dio, kazao nam je Bilić dodajući kako brošure stižu sutra.

Zanimalo nas je i hoće li nabavljati jednokratne pepeljare. – Naravno, nabavit ćemo i dijeliti kupačima, odvratio je Bilić.

Ivona Ćirak /foto O.F.

- Oglas -