Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaCentar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije kreće u izradu petogodišnjeg Razvojnog plana

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije kreće u izradu petogodišnjeg Razvojnog plana

Razvojni plan Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije strateški je dokument ustanove, a uskoro se kreće u izradu novog petogodišnjeg plana. Svrha ovog plana je doprinos cjelovitom razvoju obrazovnog sustava u segmentu rada s izvrsnima i darovitima, kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tako i na području cijele Republike Hrvatske.

Prvi korak u izradi je analizira ostvarenog u prethodnom razdoblju te predviđanje i uvođenje promjena za buduće razdoblje.

– Krećemo s analizom dosadašnjeg razvoja i osvrta na cjelokupno stanje i utjecaj CI SDŽ na razvoj sustava podrške izvrsnim i darovitim učenicima na području Splitsko-dalmatinske županije. Temeljem te analize i od prije postavljenih ciljeva, gledamo što se planiralo, što se ostvarilo te koliki je prostor za napredak u budućnosti. Kontinuirani rast i razvoj sustava uključuje i rast i razvoj CI SDŽ kao ustanove, pa se sve navedeno stavlja u kontekst promjena potrebnih za daljnji razvoj cjelovitog sustava podrške izvrsnim i darovitim učenicima, kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

CI SDŽ svoje djelovanje temeljio je na planu nastalom prije samog osnivanja ustanove. Izrada tog plana bila je potpomognuta aktivnostima projekta „Podrška osnivanju i radu centara izvrsnosti u SDŽ-u“ financiranog iz fonda ESF-a. Navedeni projekt kreiran je u suradnji djelatnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport i vanjskih stručnjaka. Kad je Centar izvrsnosti tek bio pokrenut, izrađen je i Strateški plan poticanja izvrsnosti za razdoblje od 2019. do 2024. godine i imao je samo jedan zadani opći cilj – stvoriti preduvjete razvoja sustava rada s izvrsnim i potencijalno darovitim učenicima.

– Iako razdoblje provedbe tog plana nije dovršeno, analizom postojećeg Strateškog plana utvrđeno je kako su ostvareni, pa čak i premašeni svi postavljeni ciljevi stoga je potrebno strateški promišljati sljedeće razdoblje. Izrada Razvojnog plana također je unaprijed definirani ciklus s jasno određenim ulogama, rokovima te načinom uključivanja unutarnjih resursa, vanjskih stručnjaka i šire javnosti, kazao je Ivica Zelić.

Stoga je izrađen Plan izrade Razvojnog plana, a postavljeni su i opći ciljevi – razvijati sustav cjelovite podrške izvrsnim i potencijalno darovitim učenicima te jačati kapacitete ustanove.

U svrhu transparentnosti te uključivanja izvrsne i potencijalno darovite djece i mladih, odgojno-obrazovnih djelatnika, donosioca odluka te šire javnosti, izrađena je i podstranica na linku https://ci-sdz.hr/razvoj-22-27/.
MD/foto CI SDŽ

- Oglas -