Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaCapak: Pobrinuli smo se da naručimo i doze Pfizerovog cjepiva

Capak: Pobrinuli smo se da naručimo i doze Pfizerovog cjepiva

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak bio je gost Dnevnika N1 televizije. U uvodu se osvrnuo na novu odluku Nacionalnog stožera koja se tiče okupljanja. “O puno mjera se diskutira i razgovara. Već smo imali događaje za koje se donose posebni epidemiološki okviri, pa tako i ovaj u Vukovaru. Sutra će biti sjednica na kojoj ćemo još jednom razgovarati o epidemiološkom okviru”, rekao je Capak o današnjoj odluci Stožera.

“Jako je teško organizirati takav događaj bez posebnog epidemiološkog okvira”, kaže Capak no upozorava kako će epidemiološki okvir biti strog i kako se nada da će ga se svi držati.

“Intenzivno se razgovara o dodatnim mjerama”

“Ne postoji taj prag preko kojeg kad se pređe, da se donose nove mjere. Mi razmatramo situaciju. U drugim zemljama koje imaju takav okvir, situacija nije bolja. Mi smo dali mogućnost da lokalni stožeri donose strože mjere. Zasad se držimo ovog modela da smo donijeli horizontalni pristup za cijelu državu”, rekao je Capak.

“Intenzivno razgovaramo o dodatnim mjerama i najvjerojatnije će dodatnih mjera biti”, ističe.

“Mi smo proveli jedno serološko testiranje već, a razmišljamo o provođenju novog serološkog testiranja koji bi ovog puta obuhvaćao nešto veći uzorak”, rekao je.

“Mi imamo jedan mali odjel u HZJZ-u koji se bavi biostatistikom. Kako je covid, mi smo dali te ljude u jednu grupu ljudi koja je osnovala Vlada koja će se baviti izradom modela koji bi bili predikcijski modeli. Mi sada uglavnom imamo analitičke modele. Taj predikcijski model je u izradi”, objašnjava.
O cjepivima

Komentirao je i vijest da cjepivo tvrtke Pfizer ima 90-postotnu učinkovitost.

“Cjepivo je jako dobra vijest. Mi već neko vrijeme sudjelujemo u procesu nabave cjepiva. Uspjeli smo ući u proces nabave cjepiva Astra Zenece, koja će vjerojatno prva registrirati cjepivo. Od Astra Zenece imamo osigurano 2 milijuna i 700 tisuća doza koje bi trebale doći odmah nakon registracije u Hrvatsku u nekoliko tranši. Osigurali smo također ono što nam je falilo, broj doza za rizične skupine i za bitne dijelove populacije – zdravstvene djelatnike, socijalne radnike itd. još 900 tisuća doza vrlo sličnog cjepiva koje je proizveo Johnson&Johnson.

Budući smo u međuvremenu dobili informaciju da će Pfizer možda prije Astra Zenece registrirati svoje cjepivo koje je drukčijeg tipa, mi smo se pobrinuli da naručimo milijun doza Pfizerovog cjepiva. Ako nam se to sve uspije realizirati, mi imamo osiguran dovoljan broj doza cjepiva da cijepimo naše rizične skupine populacije i sve druge dijelove važne populacije koji su važni strateški za funkcioniranje države”, kazao je za kraj Capak.

M.D.

- Oglas -