Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKABraniteljske udruge nezadovoljne pozornicom u parku fra Jure Radića: 'tražimo zaštitu Spomenika...

Braniteljske udruge nezadovoljne pozornicom u parku fra Jure Radića: ‘tražimo zaštitu Spomenika hrvatskom branitelju’

– Tražimo da se zaštiti Spomenik hrvatskom branitelju i da se ovako nešto više ne događa – poručili su danas predstavnici makarskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, nezadovoljni što je pozornica jučer održanog festivala Mike, navode, bila postavljena preblizu spomeniku, a dio opreme na samom prostoru spomenika.

Nakon što su se protesti mogli čuti već u subotu popodne kada je pozornica montirana, danas je u prostorijama Udruge 156.brigade HV-a održana i konferencija na kojoj su govorili predsjednik Udruge 156.brigade Stjepan Kotarac, Ivan Glibota u ime HVIDRA Makarska i PPN Kobac te Ljubomir Gavran iz Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja.

Potom su pročitali i zajedničko priopćenje kojeg prenosimo u cjelosti.

– Prigodom održavanja Memorijalnog festivala Mike u Makarskoj 29. travnja 2023. godine na prostoru Parka fra Jure Radića održan je glazbeni dio festivala. Unutar prekrasnog prostora Parka fra. Jure Radića brojni volonteri Udruge Mike , kao što je i najavljeno u programu ovogodišnjeg festivala, ugostili su brojne posjetitelje s velikom željom da svi budu veseli, zdravi i nasmijani tog dana.

Sigurni smo da je nesebičnim zalaganjem volontera i prijatelja Udruge Mike, kao i svim dosadašnjim aktivnostima od 2012. kada se je osnovala Udruga, ponovno obilježila uspješan humanitarni projekt za sve potrebite i ugrožene promicanjem ljubavi, prijateljstva i solidarnosti.

Na prostoru održavanja ovogodišnjeg festivala nalazi se spomenik “Hrvatskom branitelju”, posvećen svim braniteljima koji su dali svoje živote u tijeku Domovinskog rata. Spomenik je postavljen 2004. godine, autora akademskog kipara Kuzme Kovačića. Spomenik kao mjesto antropologije sjećanja kao trajna zahvala Republike Hrvatske svim junacima koji su svoje živote položili na oltar domovine, ali i svim danas živim hrvatskim braniteljima. Spomenik kao putokaz mladima na kojima sve ostaje.

Za potrebe održavanja ovogodišnjeg festivala dio opreme postavljen je na prostor spomenika “Hrvatskom branitelju”, odnosno neposredno uz sam spomenik. Postavljena oprema predstavlja opasnost od oštećenja i oskrnavljena značenja spomenika. Uvjerenja smo da je do propusta došlo u želji što bolje prezentacije festivala.

Pozivamo Vas članove Udruge Mike da zajedno njegujemo zahvalnosti našim poginulim suborcima na čast i ponos svih nas. Uspomenu na prerano preminulog prijatelja Milana Ožića Miku nesebičnog u svom humanitarnom radu.

Spomenik “Hrvatskom branitelju” mjesto je pijeteta prema ogromnoj žrtvi i svjedočanstvo na neka teška vremena, ali vremena ponosa i slave.

Dužnost nam je i obveza očuvanje sjećanja na poginule branitelje. Očuvanje mjesta spomen obilježja podsjetnik koliko je skupo plaćena sloboda koju danas živimo – stoji u zajedničkom priopćenju kojeg potpisuje Stjepan Kotarac.
O..F. / foto MD/privatni album

- Oglas -