Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaBOŽINOVIĆ: Od ponoći kretanje unutar županija bez propusnica

BOŽINOVIĆ: Od ponoći kretanje unutar županija bez propusnica

“Mjere se produžuju, vjerojatno će doći do nekih modifikacija, ali o tome tek trebamo dovršiti razgovore. Što s etiče generlane mjere od 19. ožujka gdje je obustavljen rad, one su sada dio promišljanja na razini Vlade, ministri su ukazali na određene aktivnosti, prije svega kada govorimo o gospodarstvu”, rekao je ministar Davor Božinović za N1 i naglasio da sve što Vlada predloži mora proći kod epidemiologa.

“Putovanje s e-propusnicama ćemo vidjeti u dogovoru sa županijskim stožerima kako da se ne koriste propusnice na razini županije”, pojasnio je ministar što znači modifikacija mjera.

Misli da su u fazi da se mjere mogu produžavati na 15 dana, ali ovisno o situaciji mjere će se moći produžiti za 7 ili 15 dana. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU. Ostaje i na 30 dana odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja.

“Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost”, kaže ministar i dodaje da ako to svi shvate onda smo na dobrom tragu.

Božinović kaže kako su epidemiološki zakoni najvažniji. Iz razgovora s epidemiolozima zna da je teško održati fizičku distancu primjerice kod frizerskih salona.

“Kada su rekli da ne vjeruju ne znam je li to kompliment za moju suprugu”, komentirao je ministar Božinović svoju frizuru potvrdivši da ga šiša supruga.

U odnosu na protekli tjedan, kada su produljili rad trgovina i otvorili tržnice, kaže da se epidemiološka situacija nije pogoršala. Zahvalio se i vjernicima jer je velika većina poštovala odluke Stožera da nema misa. Kao dokaz tome vidi upravo povoljnu epidemiološku situaciju.

Na pitanje o radu Stožera kaže da će analizu raditi netko drugi poput građana, a ne oni. Misli da se cilj, a to je zaštita života i neopterećivanje zdravstvenog sustava, ispunjava.

Na pitanje ima li smisla praćenje građana i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama kaže da se treba vratiti na vrijeme kada je epidemija krenula u Italiji i Austriji, a vjerovalo se da je velik broj građana Hrvatske bio u tim zemlljama i da nisu bili voljni to reći.

“S obzirom na razdoblje inkubacije, to više nije na tragu nečeg ašto bi se trebalo provoditi, ali imate na razini EU incijativu kako iskoristit suvremen tehnologije da bi mogli, ne kao Vlada, nego kao građani znati jesmo li bili u blizini nekoga tko je postao covid pozitivan. Mislim da je novi prijedlog EK dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa”, rekao je.

Na pitanje o preraspodjeli u njegovom resoru kaže da su se odrekli pojedinih programa i svega bez čega se može i to je na razini 145 milijuna kuna iz proračuna.

Na pitanje oko parlamentarnih izbora kaže da su fokusirani na trenutačne izazove- prenosi N1.

M.D.

- Oglas -