Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOBožinović: Neće biti popuštanja strogih epidemioloških mjera

Božinović: Neće biti popuštanja strogih epidemioloških mjera

Zbog trećeg vala epidemije u Europi u Hrvatskoj najvjerojatnije neće biti popuštanja strogih epidemioloških mjera, no nije izgledno ponovno uvođenje propusnica, objavio je u utorak načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Iako je u Hrvatskoj broj novozaraženih nešto manji, Stožer ne razmišlja o popuštanju mjera jer se u Europi vide naznake “trećeg vala epidemije” i velik broj zemalja EU ulazi u novi lockdown, izjavio je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

U obzir se uzima situacija u europskim zemljama, u kojima je s popuštanjem mjera došlo do eskalacije broja zaraženih, te pojavu novog soja virusa. Pažljivo ćemo pratiti sve trendove i povlačiti optimalne poteze kako bismo to izbjegli, poručio je.

Učinak potresa, te božićnih i novogodišnjih blagdana na epidemiju bit će vidljiv tek za nekoliko tjedana te za sada stožer ne promišlja o nekom popuštanju, rekao je Božinović.

Odluka o zabrani napuštanja županija s prebivalištem ukinuta je zbog potresa i ne razmišlja se da se ponovno uvede zabrana kretanja među županijama.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako smo u Hrvatskoj prije tjedan dana imali 1350 novooboljelih od 7411 testiranih, a tjedan dana ranije 1595 od 9088 testiranih. Prošli tjedan zabilježen je pad od 48 posto na tjednoj razini, a u ovom tjednu 16 posto.

Incidencija je značajno smanjena u odnosu na prethodne tjedna iako je ona u nekim županijama, poput Međimurske, i dalje visoka, a u drugima poput Dubrovačko-neretvanske županije mala, rekao je Capak.

Po smrtnosti smo na 19. mjestu u EU. Prošli tjedan udio pozitivnih testova u ukupno testiranima bio je 23 posto. Dosad je cijepljeno 13.798 osoba od toga 3758 u zdravstvu.

Capak je rekao kako je dosad prijavljeno šest nuspojava na cjepivo, najviše bolnost na mjestu uboda što je i najčešća nuspojava.

“Nemamo dojava za druge nuspojave, vidjeli ste da smo imali alergijsku reakciju u Zaraznoj, ali nije bilo nikakvih posljedica”, kazao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o smrti 82-godišje korisnice Doma za starije u Čakovcu, koja je umrla dan nakon cijepljenja, no prema nalazu obdukcije razlog smrti bio je zatajenje srca.

“Nakon cijepljenja, gospođa je bila urednog stanja, a idući dan je epidemiolog provjerio stanje koje je bilo opet uredno, a oko 17 sati dan nakon cijepljenja se pogoršalo njezino kliničko stanje. Pozvana je hitna pomoć ali preminula je. Bris na covid-19 je bio negativan, a nalaz je ukazao da je preminula od srčane dekompenzacije, zatajenja rada srca uzrokovanog fibrozom, povećanjem srca i promjenama srčanih krvnih žila”, rekao je Beroš.

Žena je bila kronični bolesnik i bila je nepokretna, a Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva nije našlo da je uzrok smrti povezan s cijepljenjem, rekao je Beroš.

Upitana za istraživanje novog soja virusa u Hrvatskoj, Alemka Markotić je rekla da se dio uzoraka još testira te da na temelju preliminarnih uzoraka, nisu pronađene povezane mutacije.

Hina

- Oglas -