Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaBLAŽENKA DIVJAK Polaganje državne mature u lipnju je naš prvi scenarij

BLAŽENKA DIVJAK Polaganje državne mature u lipnju je naš prvi scenarij

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u utorak, uoči videkonferencije s europskim kolegama na kojoj će razmijeniti mišljenja o državnoj maturi i nastavi na daljinu, da je izgledno da će hrvatski maturanti polagati državnu maturu u lipnju.

“Još uvijek najveći broj država nema konačnu odluku, među njima i Hrvatska. Tri, četiri države odlučile su da neće biti mature ili će biti u značajnoj mjeri reducirane, ali to je stvarno manjina. Devet država je odlučilo da će matura biti ili krajem svibnja, tijekom lipnja ili srpnja, a u jednoj državi u kolovozu”, rekla je ministrica zemlje predsjedateljice EU-om.

“Mi očekujemo da bismo u prvoj polovici svibnja mogli konkretnije reći koji su to točno datumi, ali za sada je naš prvi scenarij lipanj”, rekla je Divjak.

Podsjetila je da se odluka ne može donijeti bez mišljenja nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i procjene epidemiologa.

“Svi dijelimo otprilike iste brige jer i u onim državama koje i jesu odlučile da će to biti primjerice lipanj, ta odluka ovisi o mnogim faktorima koji će se tek vidjeti.”

Dodaje da su za provođenje državne mature potrebna dva do tri tjedna i da će se u školama morati osigurati sve mjere zaštite.

Ministri obrazovanja i znanosti EU-a razgovarat će i o usuglašavanju politika o studiranju u drugim zemljama i osiguranju financijskih sredstava za nastavu na daljinu.

“Ako netko iz Hrvatske želi upisati studij u Austriji ili netko iz Njemačke u Sloveniji da to može učiniti jer moramo dobro usuglasiti naše politike, ali i tražiti sredstva iz EU fondova kako bi ova nastava na daljinu mogla biti izvedena na najbolji mogući način”, objasnila je Divjak.

Hina / ilustracija Pixabay

- Oglas -