Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKABIJELA KUĆA Grad Makarska dobiva novi ured i zapošljava još jednog revizora

BIJELA KUĆA Grad Makarska dobiva novi ured i zapošljava još jednog revizora

Grad Makarska donio je odluku o osnivanju Ureda za unutarnju reviziju, a “nuspojava” formiranja ureda je i novo radno mjesto. Naime, uz rukovoditelja koji je samostalno radio godinama, dodaje se radno mjesto višeg savjetnika, pa će Grad Makarska biti po svemu sudeći jedini grad te veličine u županiji s dva revizora. Kako doznajemo, Trogir i Kaštela imaju jednog revizora, s tim da je Trogir neko vrijeme imao dva, dok gradovi Omiš i Solin nemaju unutarnjeg revizora pa je Grad Split sklopio sporazum sa Solinom kako bi pokrio njihove potrebe. Sam Grad Split, kako su nam potvrdili, ima tri revizora unutar Službe za unutarnju reviziju.

Koliko će koji grad imati revizora, ovisi o odluci i potrebama čelnika. Poslove unutarnje revizije obavlja osoba koja je stekla stručno ovlaštenje ministra financija za obavljanje poslova unutarnje revizije u javnom sektoru.

Čemu služi unutarnja revizija? Kako se navodi u odluci o osnivanju Ureda za unutarnju reviziju, njen je cilj “procjena adekvatnosti, učinkovitost i djelotvornost sustava unutarnjih
kontrola u svrhu uspješnog obavljanja i ostvarenja općih ciljeva kao što su: obavljanje poslovanja na pravilan, etičan, ekonomičan, učinkovit i djelotvoran način, usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima, zaštita sredstava od gubitaka, zlouporabe i štete, jačanje odgovornosti za ostvarenje poslovnih ciljeva te pouzdanost i sveobuhvatnost financijskih i drugih izvještaja.”

Inače, u izmjeni sistematizacije uočava se još jedno novo radno mjesto. Radi se o savjetniku zaduženom za zastupanje Grada u Upravnom odjelu za opće poslove i imovinu grada. Predviđena su dva izvršitelja. Isto tako, broj “običnih” savjetnika u ovom odjelu je smanjen sa 4 na 2, a opis poslova je gotovo identičan. Inače, radi se pravnicima.

Pokušali smo čuti gradonačelnika Zorana Paunovića i privremenu pročelnicu Laru Rakušić Ivanković kako bi nam pojasnili izmjenu sistematizacije odnosno plan čelnika s uredom za unutarnju reviziju, ali nismo ih uspjeli dobiti do zaključenja pisanja članka.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -