Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABaška VodaBAŠKA VODA Kazne za blokiranje pomorskog dobra ležaljkama do 1000 eura

BAŠKA VODA Kazne za blokiranje pomorskog dobra ležaljkama do 1000 eura

Općina Baška Voda donijela je Odluku o pomorskom dobru, a kako se navodi, red na pomorskome dobru cjelovit je sustav mjera i radnji kojima se osigurava zaštita i održavanje pomorskog dobra u općoj upotrebi. Prema zakonu uvedena je i institucija pomorskog redara koji, po baškovoškoj odluci, jedanput mjesečno mora izvršiti nadzor pomorskog dobra na svom području radi utvrđenja nezakonitoga građenja ili drugog oštećenja pomorskog dobra. Po svakoj prijavi bilo koje osobe, te ako sam utvrdi nezakonite radnje, dužan je o tome obavijestiti nadležno tijelo (nadležne inspekcije, lučku kapetaniju…).

Što se tiče kazni, pravna osoba će se kazniti iznosom od 300,00 do 1.320,00 eura ako bez pravne osnove upotrebljava pomorsko dobro, obavlja
djelatnosti na pomorskom dobru i ne koristi na način, u opsegu i granicama određenima aktom kojim je to pravo stekla, ako gradi, nasipava ili betonizira plažu. Obrtnik se za ovaj veliki pomorski prekršaj kažnjava iznosom od svega 150 do 660 eura, a fizička osoba sa svega 100,00 do 260,00 eura.

Ako onemogući ili ograniči pristup pomorskom dobru, što nerijetko čine koncesionari s ležaljkama, pravna osoba će se kazniti s novčanom kaznom od 60 do 1000 eura. Ista je kazna i ako ne održava čistoću. Obrtnik će za ovakav prekršaj platiti od 30 do 660 eura, a fizička osoba od 100 do 260 eura.

Inače, glede velikog problema ljeti, blokiranja pristupa moru, valja istaknuti kako odluka kaže da ležaljke moraju biti udaljene 3 metra od mora. – Ležaljke, suncobrani i ostala oprema ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra i moraju biti složene na jednom mjestu, (dodijeljenoj lokaciji), te se tek na zahtjev korisnika mogu postaviti na za to predviđeno mjesto na plaži, stoju u odluci.

Koliko će se te kazne i naplaćivati, i hoće li biti dovoljnog kadra za obavljanje nadzora, to ćemo vidjeti na ljeto.
Inače, na području općine dodjeljuje se čak 128 dozvola za ležaljke i suncobrane, a maksimalnih broj ležaljki na području općine je oko 2050.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -