Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKKulturaARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA SV.PETRU Kasnoantička utvrda veća je nego se mislilo, pokrivala...

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA SV.PETRU Kasnoantička utvrda veća je nego se mislilo, pokrivala je najveći dio platoa

Arheološka istraživanja na poluotoku Sv.Petar polako se bliže kraju. Nakon što su tijekom 2020.godine odrađene dvije arheološke kampanje, prva od svibnja do srpnja te kasnije od rujna do prosinca, preostala je samo još jedna koja će započeti u proljeće ove godine. Kako nam kaže ravnatelj Gradskog muzeja Makarska Marinko Tomasović, koji na ovom mjestu vodi istraživanja već osam punih godina, posljednja su otkrića uistinu bacila mnogo svjetla na jednu daleku prošlost, zakopanu pod slojevima zemlje na Sv.Petru.

Dok je ranijim istraživanjima utvrđeno da prostorom kod crkvice na Sv.Petru dominiraju ostaci velike kasnoantičke utvrde, sada je pak puno jasnije kolika je ona zapravo bila. Odgovor je, ukratko, mnogo veća nego li se zamišljalo.

– Kroz istraživačku kampanju u 2020.godini utvrđeno je da je zapravo čitava zaravan Sv. Petra bila kasnoantička utvrda, što do sada nismo znali. Brojni pokretni nalazi i brojni ulomci koje smo pronašli potvrđuju kontinuitet života na ovom mjestu od oko 3.000 godina prije Krista pa sve do ranog novog vijeka, s time da dominiraju upravo arheološki nalazi vezani za kasnoantičku utvrdu – govori Tomasović.

– Ono što je možda posebno zanimljivo se nalazi na istočnom rubu lokaliteta, na mjestu gdje je bila ucrtana jedna zgrada na prvom likovnom prikazu Makarske iz 1571.godine. Na tom smo mjestu otkrili dvije gradnje te jednu lošiju dogradnju. Na tom su dijelu nađeni nalazi iznimno rijetkog materijala, u pitanju je staklo vrhunske izrade, kao i rimsko staklo iz 2.stoljeća, proizvedeno u Egiptu – kaže Tomasović.

Prikaz Makarske iz 1571.godine

Daleko od toga da bi nakon ovih 8 godina istraživanja Sv.Petar mogli nazvati ‘pročitanom knjigom’, a s time se slaže i ravnatelj muzeja. – U svakom slučaju, sama utvrda je dosta prostranija nego li smo mislili. Na središnjem dijelu lokaliteta dolazi do daljnjeg pružanja arhitekture koju ću definirati u posljednjoj kampanji na proljeće. Moguće je da netko za 20, 30 ili više godina nastavi s istraživanjem, ali u ovom razdoblju ona će na proljeće biti privedena kraju, govori Tomasović, koji će dodati da su na lokalitetu već boravili predstavnici nadležnog ministarstva te razvojne agencije Mara, te je dogovoren sastanak na kojem će se razgovarati o budućim sadržajima ovog prostora jednom kada bude konzerviran i istražen.

O.Franić

- Oglas -