Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaANTOLOGIJSKI: ŽELJKO PAŠALIĆ O VIDEO PRILOGU 'BREJANSKA 1991.' Odmah sam bio svjestan...

ANTOLOGIJSKI: ŽELJKO PAŠALIĆ O VIDEO PRILOGU ‘BREJANSKA 1991.’ Odmah sam bio svjestan da se radi o trenutku kakav se događa jednom u životu

Makarski snimatelj Željo Pašalić autor je i vlasnik impresivne video arhive u kojoj su sačuvani brojni trenuci iz proteklih nekoliko desetljeća povijesti našeg grada.

Ipak, među svim biserima koje je Pašalić kroz vrijeme zabilježio svojom kamerom uistinu posebno mjesto zauzima antologijska snimka iz ožujka 1991.godine, snimljena tijekom jednog predvečerja u ‘konobi u Brejanskoj’, odnosno na mjestu današnje Briškule. Nastala malo prije nego će se ratni vihor prenijeti i na Hrvatsku snimka je na jedinstven, pomalo fellinijevski, način sačuvala za povijest neke od Makarana koji su svoje večeri kratili uz druženje, piće i pjesmu u ovoj konobi te ovjekovječila njihova mišljenja o tadašnjoj političkoj situaciji. Već kada je prvi put emitirana prije mnogo godina, bilo je jasno da je makarski snimatelj uistinu uspio napraviti jedinstveni video prilog, a legenda o ‘snimci iz Brejanske’ vuče se sve do današnjih dana i zato nam je bilo neobično drago kada smo otkrili da je upravo, iako u kraćoj verziji, objavljena na YouTubeu.

Dapače, nije tamo provela niti čitav jedan dan, a već smo nazvali Željka Pašalića kako bi s njime popričali o okolnostima pod kojima je nastala tamo 1991.godine. – Dugo sam u to vrijeme vrebao priliku kako bi napravio jedan prilog iz Brejanske gdje su stari Makarani zalazili, i jedne večeri sam okupio klapu koja je došla tamo, zapjevala i stvorila popriličan šušur, kojeg smo iskoristili za porazgovarati s ljudima koji su se tada družili u Brejanskoj. Iskreno, odmah sam bio svjestan da se radi o trenutku kakav se događa jednom u životu, u takvim čudnim okolnostima, a vjerujem i danas da je to jedan od najboljih priloga koje smo snimili i emitirali. Nažalost, od pedesetak ljudi na snimci sada ih već više od polovice više nema među nama, a pokojni je i Marko Bušelić koji je tada držao kameru i kojem je posjet Brejanskoj bio prvi snimateljski zadatak – govori nam Željko Pašalić. Ukoliko nikada niste ovo pogledali, preporuka je da krenete odmah a nadamo se, kako je Pašalić i najavio, da će u skorije vrijeme biti objavljena i ‘puna verzija’ u trajanju od 40ak minuta.
O.F. / D.A.
- Oglas -