Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaAKTIVNI U MIROVINI Besplatni tečaj fotografije i kreativne radionice u Splitu

AKTIVNI U MIROVINI Besplatni tečaj fotografije i kreativne radionice u Splitu

Besplatne radionice za umirovljenike koje su u sklopu projekta Aktivna i kvalitetna starost, počele u prosincu i nastavljaju se unatoč epidemiološkim ograničenjima i tijekom veljače. Riječ je o projektu čija je svrha unapređenje zdravlja, očuvanje funkcionalne i radne sposobnosti, osjećaja vrijednosti, smanjene usamljenosti, međugeneracijske suradnje te društvenog sudjelovanja.

Tijekom veljače za umirovljenike Splita, Solina, Kaštela i Podstrane u planu je 50 tak različitih aktivnosti kojima će se kroz program socijalizacije, čitaonice, predavanja i savjetovanja patronažne sestre, medicinske gimnastike, izložbe radova povodom Valentinova, tečaja fotografije i kreativnih radionica omogućiti dodatni sadržaj kako bi kvalitetnije i aktivnije provodili svoje umirovljeničke dane.

Besplatni tečaj fotografije kroz koji će polaznici proći osnove fotografije i naučiti koristiti mobilni aparat za izradu fotogafija počinje u veljači u Splitu, u ožujku u Kaštelima, a u Solinu će se organizirati tijekom travnja 2021. i to za do 15 umirovljenika po gradu (ukupno 45 osoba).

Tečaj traje 5 dana, svaki dan po dva školska sata, a vodi ih fotoreporter Veljko Martinović. Osim teorije radi se na vrlo praktičan način uz mnoštvo primjera na vlastitim i profesionalnim fotografijama. Teme su osnove fotografije, analogna i digitalna fotografija, kutovi snimanja i udaljenost, svjetlo i kompozicija te završna obrada i prezentacija. Odabrani uspješni radovi bit će izloženi na skupnoj Izložbi fotografija polaznika iz Splita, Kaštela i Solina tijekom svibnja 2021. Za sudjelovanje u radionici potrebno je imati mobilni aparat s kamerom te dobru volju za naučiti nešto novo.

Drugi set radionica za „Domaćine u kulturnim institucijama“ s ciljem stjecanja novih vještina, usmjerene su na umirovljenike koji žele saznati kako prezentirati kulturnu i povijesnu baštinu svojeg kraja. Stručnjaci arheolozi, turistički vodič, povjesničari umjetnosti, kustos iz Splita, Solina i Kaštela angažirani za provedbu radionica u trajanju od 30 sati, 6 dana po 5 sati provest će 3 različita edukativna programa za umirovljenike Splita, Solina i Kaštela. Po edukaciji je predviđeno 15 umirovljenika, ukupno 45 osoba koje će po završetku edukacije dobiti i Potvrdu o sudjelovanju. Riječ je o inovativnoj dopuni kulturnih sadržaja u sklopu Muzeja grada Kaštela, Starina u Solinu te Arheloškog muzeja u Splitu. Umirovljenici će unaprijediti komunikacijske vještine i naučiti prezentirati kulturnu i povijesnu baštinu, uključujući anegdote i priče svoga kraja. Za sudjelovanje je potrebno osnovno poznavanje kulturne ponude grada u kojem se prijavljujete za sudjelovanje na edukaciji, poželjno je poznavanje jednog stranog jezika i bavljenje turizmom kao iznajmljivač ili turistički vodič.

S obzirom na epidemiološke mjere i ograničen broj korisnika na maksimalno 15 korisnika po radionici, svoj interes za sudjelovanje i prijavu potrebno je prijaviti lokalnim koordinatorima u udrugama „Sveti Jeronim“ u Kaštelima, „Gradskom društvu Crvenog križa“ u Solinu, Udruzi „MI“- Split u Splitu te Udruzi Vita za Podstranu.

Projekt „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

M. D. /foto Unsplash

- Oglas -