Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAZELENA ČISTKA Stotinjak volontera prikupilo 700 kilograma raznog smeća, evo koji je...

ZELENA ČISTKA Stotinjak volontera prikupilo 700 kilograma raznog smeća, evo koji je najveći problem

Jučer je, povodom Dana planeta Zemlje, održana Zelena čistka u organizaciji Udruge za održivi razvoj Osejava, a akcija je bila usmjerena upravo na Osejavu. Odazvalo se 100-tinjak volontera od kojih čak 30-ak djece. Zanimljivo je da je među volonterima čak 80 posto bilo žena, pa bi se moglo reći da je Zelena čistka ujedno bila i ženska čistka! No iz UZOR Osejave poručuju: Muškarci koji su došli odradili su svoj posao muški!

Prikupljeno je tako 9 kubika odnosno 700 kilograma smeća i otpada, a glavni fokus bio je usmjeren, kako nam kaže Ivana Miočević Franić iz udruge, tri točke.

– Na Nugal je išla ekipa iz Arbuna s našom predstavnicom Manuelom Puharić i nekoliko muških volontera. Dosta su dobro raščistili taj dio, dvaput su s brodom odnosili vreće s otpadom. Drugi je fokus bio na dijelu kod Kauflanda, tamo su volontere Osejave čekale članice Udruge umirovljenika i one su zajedno s Dinom Berošem koji je bio koordinator za taj dio raščistili tu lokaciju. Ovaj je dio već godinama onečišćen vrećama koje dolaze iz centara i to je ustvari najveći problem, kazat će Miočević Franić.

Situacija je ipak dosta bolja, o čemu dovoljno govori sama količina otpada; ranijih je godina bilo duplo više otpada. – To je zato jer se Osejava ranijim akcijama dosta dobro očistila, ali se isto tako i podigla svijest građana koji tuda svakodnevno šetaju i samoinicijativno čiste. Međutim, taj najonečišćeniji dio ipak bi se trebao riješiti sustavno na razini gradske uprave i Makarskog komunalca, kažu iz udruge.

Na spomenutom dijelu na kojemu ima najviše smeća (Kaufland, Lidl) jedna je grupa izvlačila armaturu te su čak morali pilati željezne ograde kako bi ih mogli prebaciti u vozilo i ukloniti.

Koordinatori akcije bili su Manuela Puharić, Dino Beroš, Ivana Rašić, Milena Kuran, Petar Kelvišer, Ivana Žanetić i Jure Granić. Makarski komunalac odradio je, kažu iz udruge, odličan posao kao i uvijek, a ekipa iz Crvenog križa osigurala je interventni tim.

Nakon akcije čišćenja volonteri su imali priliku osvježiti se i okrijepiti na zakuski kod Gradskog sportskog centra. Da dobra atmosfera osigurana već lijepim proljetnim vremenom, propupalom prirodom i zadovoljstvom zbog doprinosa Majci Zemlji potraje i dalje, organizatori su se pobrinuli i za glazbenu kulisu.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

- Oglas -