Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAPrije točno 19 godina makarski je Dom zdravlja pripojen županijskom. Kao izvor...

Prije točno 19 godina makarski je Dom zdravlja pripojen županijskom. Kao izvor financiranja nema gradskog ni općinskog proračuna, a oni danas daju 2 milijuna kuna

Prije 19 godina, točnije, na 18.rujna 2003.godine, makarski je Dom zdravlja pripojen županijskom, zajedno s domovima Brodosplit, Hvar, Imotski, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin,
Split, Supetar, Trogir, Vis i Vrgorac. Kako se navodi u odluci objavljenoj u Glasniku Splitsko-dalmatinske županije, pripajanje je obavilo Poglavarstvo, dakle nije postojala obveza izglasavanja na skupštini.

Po tadašnjoj odluci Dom zdravlja obavlja opću (obiteljsku) medicinu, stomatološku zdravstvenu zaštitu, zdravstvenu zaštitu žena, dojenčadi i predškolske djece i starijih osoba, zaštitu mentalnog zdravlja, patronažnu zdravstvenu zaštitu, hitnu medicinsku pomoć, medicinu rada, zdravstvenu njegu, palijativnu skrb bolesnika, laboratorijsku, radiološku i drugu dijagnostiku, specijalističku djelatnost, djelatnost rodilišta i djelatnost stacionara.

Makarski dom zdravlja već dulje vremena ne obavlja neke od tih djelatnosti, poput primjerice rodilišta.

Ono što nas je posebno zaintrigiralo jest peti članak odluke u kojoj se navode sredstva za rad. Dom zdravlja ih ostvaruje Ugovorom sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, iz sudjelovanja korisnika zdravstvene zaštite u pokriću troškova zdravstvene
zaštite, darovima fizičkih i pravnih osoba, iz sredstava Proračuna Splitsko-dalmatinske županije te iz drugih izvora, na način i pod uvjetima utvrđenim zakonom.

Baš nigdje se izrijekom ne spominju protračuni jedinica lokalne samouprave. A upravo lokalna samouprava s područja Makarskog primorja izdvaja oko 2 milijuna kuna godišnje.

Pola milijuna kuna za drugi tim hitne izdvaja Grad Makarska, toliko daju i općine s Rivijere, 370 tisuća kuna ide za radiologe, te se dodatno izdvaja za očitavanje rendgenskih snimaka za poslijepodnevnu smjenu te usluga kardiologa.

Od tada do danas promijenilo se dosta toga, a valja podsjetiti da je glavni razlog pripajanja doma zdravlja bila racionalizacija i ušteda na administrativnom osoblju. Također je prednost pripajanja mogućnost da se unutar jedne velike ustanove pokrije s kadrovima, nego li kad se radi o izdvojenoj ustanovi.

Od tada se više puta govorilo o izdvajanju doma zdravlja, no aktualna vlast grada Makarska zajedno sa susjednim načelnicima sada ide sa zahtjevom za općom bolnicom.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -