Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaAKTUALNOIz izvješća gradonačelnika: 'Omogućili smo građanima potpuno transparentni uvid u trošenje gradskog...

Iz izvješća gradonačelnika: ‘Omogućili smo građanima potpuno transparentni uvid u trošenje gradskog proračuna’

Među materijalima za sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati u petak nalazi se i polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika za period od siječnja do lipnja. U izvješću se navode aktivnosti koje su provodili tijekom prve polovice 2023. godine. Navedeno je dosta aktivnosti koje se uklapaju u sliku digitalne i zelene Makarske, pa tako ističu u uvodu kako se Makarska pridružila nekolicini gradova na platformi Otvoreni grad.

– Time smo ispunili jedno od najvažnijih predizbornih obećanja i omogućili građanima potpuno transparentni uvid u trošenje gradskog proračuna, navode te dodaju kako su uveli sustav koji ubrzava komunikaciju među zaposlenicima te uveli i Geoinformacijski sustav (GIS) Grada Makarske.

– Sustavna i temeljita transformacija koju smo u manje od pola mandata uspjeli pokrenuti u Makarskoj prepoznata je kao primjer drugi gradovima i izazvala je veliki interes na 9. Liderovoj konferenciji o pametnim gradovima u kojoj su sudjelovali gradonačelnici Splita, Rijeke, Varaždina i Ljubljane, poručuje gradonačelnik u svojem izvješću.

Nakon digitalne Makarske izvješće se nastavilo s Peškerom u kontekstu zelene Makarske.

– Početkom godine u potpunosti je raščišćena Peškera. Pojedini zakupci samostalno su uklonili objekte, a za preostale je Grad organizirao uklanjanje, o njihovom trošku. Nakon toga je odrađena sanacija tla i počelo je pošumljavanje. 40 većih stabala je zasađeno, obnovljeni su rubnici i Peškera je konačno prodisala, stoji u izvješću u kojem se nije zaobišlo ni 27 velikih borova na plaži niti 20 terakota pitara sa zimzelenim jasminom.

Nadalje navode da je na plaži u suradnji s privatnim sektorom postavljeno 16 inovativnih Big Belly spremnika za otpad, a te stilizirane posude u obliku riba za prikupljanje plastične ambalaže. – Sastavni je to dio projekta ,,Plastic Free Beach” čiji je cilj smanjenje plastičnog otiska i očuvanje podmorja, plaža i javnih površina, tumače.

Da se u izvješću našlo još detalja kakve ne očekujete u ovakvom dokumentu, pokazuje i postavljanje klupe za dojenje i presvlačenje beba, koje je također našlo svoje mjesto u izvješću.

Dalje ističu kako je plaža Osejava obnovljena primjerenim, najkvalitetnijim materijalom prema svim pravilima struke, bez zemlje koju smo nažalost viđali ranijih godina.
– Stigao nam je i epilog u slučaju izdavanja građevinske dozvole iz kolovoza 2020. godine, za uređenje obalnog pojasa s plažom ispred hotela Romana. Predmetna građevinska dozvola izdana je prije 3 godine, u mandatu prethodne vlasti. Odgovorni službenik, prema kojem Ministarstvo nalaže postupak zbog povrede dužnosti, kratko nakon dolaska nove gradske uprave, prestao je biti zaposlenik Grada i otišao raditi u Županiju, ograđuje se gradonačelnik od slučaja Romana.

Upozorio je i na ponovni pokušaj pripajanja Vodovoda Makarske rivijere i Imotske krajine kroz Nacrt prijedloga Uredbe o uslužnim područjima. – Ogromni gubitci Vodovoda Imotska krajina d.o.o. morali bi biti nepravedno sanirani novcima građana Makarskog primorja i ustrajemo u prigovorima na takav prijedlog, ističe se u izvješću, no nije naveden sadržaj prigovora.

S druge strane, zadovoljni su kako razvijaju zelenu i održivu Makarsku.

– Tako su nam Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projektne aktivnosti u sklopu SECAP-a odobrena sredstva u iznosu od 180.861,74 eura (1.362.702,81 kn) s PDV-om, što čini 80% procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova.
Nadalje, Grad Makarska i Razvojna agencija MARA predstavili su i program poticanja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Omogućavamo građanima bespovratne potpore za instalaciju fotonaponskih elektrana na njihovim kućama uz maksimalan iznos potpore do 5.000 eura. Održali smo i Prvi energetski forum u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Grada Makarske i MARE. Razmijenili smo iskustva s gradovima sa sjevera Hrvatske i primjere dobre prakse u projektima energetske tranzicije, stoji u izvješću.

Ekološke akcije poput “Zelene čistke” ili Arbunovog čišćenja podmorja također su se našle u izvješću, kao i sastanak Vijeća za sigurnost i prevenciju Grada Makarske koji je rezultirao postavljanjem sigurnosnih info-punktova na plaži.

– Bili smo domaćini Danima Udruženja hrvatskih putničkih agencija na kojima se okupilo više od 150 sudionika, uključujući direktora HTZ-a, Kristjana Staničića, direktoricu TZ SDŽ, Ivanu Vladović te predstavnike putničkih agencija i druge dionike turističke industrije. Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan prezentacijom “Makarska okreće novi list”, oduševila je prisutne svježim pogledom na Makarsku, postignućima iz prošle sezone te našim planovima za razvoj održivog turizma, ističu u izvješću.

Iako bi subjektivne kategorije poput oduševljavanja nečijim nastupom trebalo izbjegavati, očito su držali da je bitno istaknuti potvrdu da je Makarska na dobrom putu.

Izvijestili su i o sudjelovanju na II. Svjetskom kongresu sportskog turizma pod nazivom “Tourism & Sports United for Sustainability”, koji je organizirala Svjetska turistička organizacija u Zadru.

– Ponosni smo što je na ovom kongresu upravo “WTA Makarska Open” uvršten u top 10 vrhunskih sportskih događaj u 2022. godini u našoj zemlji, poručuju te nastavljaju s izvješćem o ugošćavanju Hrvatske ragbijaške reprezentacije.

– Dodatno smo pojačali angažman gradskog prometnog redarstva u sprječavanju nepropisnog parkiranja, osobito na Gradskom sportskom centru gdje je uređen novi parking. Prikladno je smješten uz jedan od ulaza, jer je svim motornim vozilima strogo zabranjen ulaz unutar samog sportskog centra.
Pojačali smo i kontrole oko pijace zbog nepropisno parkiranih vozila koja ometaju rad Makarskog Komunalca pri odvozu smeća, poduzeli mjere protiv ilegalne prodaje voća i povrća, te osobito protiv ilegalne gradnje u staroj gradskoj jezgri. Sugrađane smo upoznali i s nužnošću održavanja privatnih zelenih površina uz javne površine jer nerijetko grane stabala ugrožavaju sigurnost prometa, navode dalje te dodaju kako su Makarsku kao prvi grad u Dalmaciji priključili inicijativi istarskih gradova i općina protiv bespravne gradnje.

Nastavili su s Odlukom o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline Grada Makarske te podsjetili na projekt “Lokale u kale” koji su, kako kažu, razvijali u nekoliko smjerova.

– Održane su uspješne radionice, a nakon što smo riješili pitanje gradske imovine, objavili smo natječaj za zakup poslovnih prostora u staroj gradskoj jezgri. U sklopu ove inicijative Grad Makarska prvi put dodjelio je i bespovratne potpore lokalnim poduzetnicima, obrtnicima, ugostiteljima, umjetnicima, zanatlijama te novim i postojećim poslovnim subjektima u najužem dijelu stare gradske jezgre. Na ovaj način podižemo kvalitetu života u gradu tijekom cijele godine, ne samo ponude za turiste, ističu.

Podsjetili su na uređene prostorije Studija hotelijerstva i gastronomije koje su obnovljene u prostoru Franjevačkog samostana.

Izvješće završava podsjećanjem na činjenicu da je u Domu zdravlja, na puno radno vrijeme, zaposlena doktorica radiologije te magistra biokemije.

– Uz sve ostale usluge koje Grad Makarska financira u županijskom Domu zdravlja, zaposlenjem radiologinje i magistre biokemije, te osiguranjem smještaja za njih, promijenili smo silaznu putanju makarskog zdravstva koje je dugi niz godina erodiralo, poručuju iz Grada.

Inače, valja istaknuti kako je navedeno dio uvoda, dok su posebna poglavlja izvješća rađena s upravnim odjelima te se u njima može naći više detalja.

Ivona Ćirak / foto MD

- Oglas -