Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaAKTUALNOHitna pomoć samo s jednim liječnikom u sezoni koja bi trebala biti...

Hitna pomoć samo s jednim liječnikom u sezoni koja bi trebala biti izvanredna? Ravnatelj Luetić objašnjava što nas čeka ovog ljeta

Od 15.lipnja Ministarstvo zdravstva financirat će, kao i svih ranijih godina, drugi tim na Hitnoj pomoći Makarska, međutim, radi se o timu T2 (sanitet). Prošle je godine tijekom špice sezone Makarska imala tim T1 (tim s liječnikom), tim T2 te u najfrekventnijim satima tijekom dana još jednog liječnika na raspolaganju.

Uz to sve, u istom periodu, od 15.lipnja do 11.rujna, u Bašku Vodu bi stigao tim T2 tako da je na području Makarske rivijere situacija bila relativno dobra. Naime, ukoliko bi liječnik išao u pratnji pacijenta u Split, u ambulanti, barem u onih 10-ak najkritičnijih sati, na dispoziciji bi, uz tim T2 u Makarskoj i tim T2 u Baškoj Vodi, ostao drugi doktor.

Ove sezone situacija je neizvjesna, potvrdio nam je to dr.Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

– Tijekom zime funkcioniraju tim T1 koji financira država i tim T2 koji su financirali Grad Makarska, općine s Rivijere, Splitsko dalmatinska županija i Zavod za hitnu medicinu. U sezoni drugi tim financira država, međutim, što se tiče drugog liječnika za kojeg pitate, to sve ovisi o financijskoj situaciji i o kadrovskim resursima, kazao je Luetić.

– Za tog drugog liječnika Grad Makarska nije ni kune izdvojio, dao je onih pola milijuna kuna za T2, ali liječnika smo mi financirali, pojasnio je.

S obzirom da se općina Baška Voda ne uključuje u sastanke na temu zdravstva, zanimalo nas je je li u Baškoj Vodi s timom T2 riješeno pitanje dostupnosti žurne službe.

– Nije riješeno, riješeno je samo kroz ljeto, i to na način da se kroz tim T2 u Baškoj Vodi povećava dostupnost tima s liječnikom u Makarskoj. Naime, kod većine hitnih transporta T2 je iskoristiv tako da se ne mora slati T1 u Split. Ne znam zašto se ne uključuju jer smo ih mi pozvali da se uključe u financiranje dodatnog tima u Makarskoj, objasnio je Luetić.

Pitanje drugog liječnika tijekom turističke sezone lani se najavljivalo riješiti kroz otvaranje turističke ambulante. Predstavnici vlasti u Makarskoj rekli su kako će rješenju tog pitanja pristupiti nakon sezone 2021.godine, no kako stvari stoje, drugi doktor u sezoni čije su najave izvanredne potpuno je neizvjestan.

Proteklog je tjedna održan sastanak na inicijativu makarskog gradonačelnika s predstavnicima lokalnih vlasti na Makarskoj rivijeri te se govorilo i o organizaciji Hitne pomoći u sezoni. No kako smo doznali, nije se toliko govorilo o drugom liječniku nego ideji da Županija izdvaja veće iznose kako bi jedinice lokalne uprave na potezu od Brela do Gradca (izuzev Baške Vode) mogle ulagati u neki drugi nadstandard u makarskom Domu zdravlja.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -