Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotZVJEZDARNICA Čak 29 mališana sudjelovalo u Zimskoj Astro školi DAUP Oriona

ZVJEZDARNICA Čak 29 mališana sudjelovalo u Zimskoj Astro školi DAUP Oriona

Na Makarskoj zvjezdarnici 6. i 7. siječnja 2023. organizirana je 16. po redu Zimska astro škola od strane Društva za astronomska i ufološka proučavanja “Orion” (DAUP “Orion”) Makarska, u tradicionalnom terminu zadnjeg vikenda zimskih školskih praznika.

Na prvoj večeri su makarski mališani, njih 29. učili o planetarnim maglicama uz naše mlade predavače Lucianu Grabner i Dorianu Grubišić, dok im je putovanje svemirom kroz teleskop priredio voditelj Zvjezdarnice prof.Gloryan Grabner u iznimno vedroj noći prvog dana.

Kako doznajemo od voditelja Grabnera, djeca su bila više nego oduševljena viđenim, a najviše ih se, uz Mjesec i Mars koji nam je bio čak 20 miljuna km bliži no inače i u odličnoj poziciji za promatranje, dojmila planetarna maglica Oriona M42 u kojoj se još uvijek rađaju nove zvijezde.

Na drugoj večeri, predavanje i radionicu je održao prof.Vice Glibota,mag.sculp., naš mladi makarski magistar kiparstva i profesor likovne kulture, koji je upoznao djecu sa tehnikom rada u glinamolu, a djeca su maštom oblikovala budućnost koja je pred nama, jer oni su ipak “Artemis” generacija (na prvoj večeri su imali i lansiranje Artemisa I.).

Polaznici Astro škole su: Vita Tolić, Danica Ivičević, Marul Radić, Lana Jurišić, Iva Visković, Diana Visković, Roko Pivac, Karlo Žulj, Mateo Dundić, Pjer Grbić, Korina Juraković, Manuela Petković, Filip Petković, Viktorija Gavrilović, Kristian Grabner, Ante Čondić, Aldo Ravlić, Vamana Hrstić, Ema Radman, Matej Radman, Iva Paunović, Toni Paunović, Josip Brzica, Matej Brzica, Damir Zukić, Ella Babić, Antonia Babić, Frane Toma Barnjak i Tonka Vulić, kojima su nakon druge večeri podijeljene i prigodne Diplome.

-Ovim putem bi zahvalio svima koji su pripremali I radili sa djecom ove dvije večeri, te Zajednici tehničke kulture županije Splitsko dalmatinske kao i gradonačelniku dr.Zoranu Paunoviću, za pomoć našoj Udruzi u realizaciji i ovogodišnje Astro-škole – kazao je predsjednik DAUP Orion i voditelj Zvjezdarnice Gloryan Grabner.
MD/foto DAUP Orion

- Oglas -